Vědci z univerzity předpověděli, kdy dojde k nejvyššímu počtu úmrtí na Covid-19

Zdroj fotografie: Getty Images

Celý svět se trápí otázkou, kdy pandemie koronaviru skončí? K tomu se přidávají různé předpovědi ohledně dalšího vývoje. Jednou z nich je například to, kdy počet úmrtí dosáhne vrcholu a začne postupné klesání.

V ideálním stavu by mělo i poměrně rychle následovat celé uklidnění situace a návrat k normálnímu životu, kdy si všichni přejeme, aby to bylo ještě v letošním roce. 

Vrchol nastane na podzim

Vědci z Varšavské univerzity předpovídají, že vrchol výskytu COVID-19 nastane na přelomu listopadu a prosince. Poté dojde k největšímu počtu těžkých hospitalizací a úmrtí. Taková byla předpověď v druhé polovině roku 2020. Z dnešního pohledu se ukazuje jako víceméně správná, ale ani zimní měsíce a začátek roku 2021 nebyl o nic lepší. Možná se dá říci, že se stále nacházíme zhruba na vrcholu celé pandemie a toužebně vyhlížíme, kdy tato vlna konečně opadne. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Předpokládaný pokles pandemie v prosinci se bohužel nekonal

Po tomto plánovaném nárůstu vědci očekávali i značný propad, kdy měla čísla v prosinci postupně ustupovat a celá situace se měla víceméně sama dávat do pořádku. Aktuálně to však bohužel vypadá, že takhle jednoduché to rozhodně nebude. Imunita je v rámci populace stále zřejmě nedostatečná a navíc se objevuje mnoho otázek okolo možné opakované infekce. Nikdo také neví, kdy se povede proočkovat větší množství lidí.

Zdroj obrázku: Pixabay

Vyhlídky nejsou růžové

I přesto, že snad všichni toužebně očekávají zmírnění aktuálních čísel a zlepšení situace v rámci jednotlivých zemí, bohužel to příliš nevypadá. Spíše naopak se zdá, jako kdyby se blížila další jarní vlna, která může být stejně silná jako ta podzimní. Alespoň částečnou pomocí by mohlo být rychlé očkování, ale důležitá je také ukázněnost lidí, kteří by měli dodržovat zavedená hygienická opatření. Jedině tak je možné přiblížit se zdárnému cíli. 

ZDROJUniversity of Warsaw, tisková zpráva