Devatenáctiletý mladík byl přesunut na JIP po druhé dávce covid-19 vakcíny. Projevil se u něj zánět srdce

Ilustrační fotografie. Zdroj obrázku: Depositphotos

Zánět srdce jako vzácná alergická reakce na vakcínu proti koronaviru Devatenáctiletý mladík z Izraele musel být po aplikaci druhé dávky vakcíny proti koronaviru převezen na Jednotku intenzivní péče.

Projevil se u něj zánět srdce. Izrael chce naočkovat každého, kdo dovršil věku 16 let. Díky masivní očkovací kampani se zatím podařilo proočkovat třetinu populace a kvůli rychlému tempu teď přichází na řadu i mladší ročníky.

Příznaky podobné infarktu

Bohužel jeden z očkovaných lidí měl na aplikaci druhé dávky závažnou alergickou reakci. To je překvapující zejména proto, že mladí lidé bývají obecně považovaní za ty, kdo se potýkají jen s mírnými příznaky i během nákazy koronavirem. Mladík byl hospitalizován v nemocnici po pěti dnech od očkování vakcínou od společností Pfizer a BioNTech.

Zdroj fotografie: Pixabay

Mladík si nejprve stěžoval na bušení srdce, dušnost a bolest vystřelující do levé paže. Tyto příznaky se projevují i v případě srdečního infarktu, proto raději zamířil do nemocnice. Vyšetření ukázalo, že příčinou není infarkt, ale myokarditida neboli zánět srdce. Skutečnost, že příznaky se projevily jen krátkou dobu po očkování druhou dávkou, vzbuzuje podezření, že zánět mohl být způsobený imunitní reakcí těla.

Častější jsou mírné vedlejší účinky

Celosvětově jde o velmi vzácnou reakci, která se objevila jen u několika málo jedinců. U většiny lidí se očkování obejde bez vedlejších účinků, případně jen s mírnými obtížemi. Mezi ty nejčastější patří bolest v místě vpichu, únava, slabost nebo bolest hlavy a svalů. Jde přitom o to, že tělo spouští imunitní reakci, aby mohla vakcína správně fungovat.

Zdroj fotografie: Pixabay

K očkování v rámci zastavení šíření koronaviru už přistoupilo mnoho států. Ve většině případů jsou jako první naočkovaní zdravotníci a rizikové skupiny, například senioři nebo vážně nemocní pacienti. Očkování má zamezit těžkému průběhu onemocnění, který právě u rizikových skupin bývá smrtelný. Vakcíny je třeba aplikovat ve dvou dávkách s rozestupem několika dní.

ZDROJThe Jerusalem Post