Seznam příznaků covid-19 neustále roste. Vědci nemohou uvěřit, jaké se na seznamu objevily

Zdroj obrázku: Pixabay

Lékaři z Lékařské univerzity v Lodži provedli studie u lidí nakažených koronavirem. Závěry se ukázaly velice překvapivé. Bylo hlášeno více než 50 příznaků v závislosti s nákazou covid-19, včetně vypadávání vlasů, bolesti zubů a svědění kůže. Je neuvěřitelné, že jediná nemoc může mít tolik příznaků a u každého se hodně liší.

Více než 50 příznaků covid-19

Lékaři z Lékařské univerzity v Lodži provádějí průzkumy mezi lidmi, kteří prodělali covid-19. Jde o to poznamenat si všechny příznaky nemoci, včetně těch méně zjevných. Pod zkoumání více než 600 lidí vědci identifikovali více než 50 příznaků! Největším překvapením však nebylo číslo, ale příznaky, které se na seznamu objevily.

Zdroj obrázku: Pixabay

Ukazuje se, že relativně málo pacientů si stěžovalo na příznaky, které byly dosud uváděny jako nejčastější. Pouze 20 procent pacientů uvedlo kašel. Na druhou stranu se dušnost vyskytla hlavně u pacientů, kteří si dříve stěžovali na dýchací potíže. Zajímavé je, že až 40 procent respondentů uvedlo, že místo horečky měli pokles teploty pod 36 stupňů Celsia.

Netradiční příznaky, které nikdo nečekal

U některých pacientů se vyvinuly příznaky, o nichž se dosud příliš nemluvilo. Patří mezi ně suchý nos, nechutenství, zvýšená žízeň, přecitlivělost na dotek a mdloby. Když byli pacienti požádáni, aby do seznamu přidali vlastní zkušenosti s příznaky, uvedli také vypadávání vlasů, bolesti zubů, svědění kůže, fotofobii, tinnitus nebo nachlazení.

Zdroj obrázku: Pixabay

Rozhodně se jedná o hodně překvapivé signály, kterými si tělo prochází během tohoto ničivého onemocnění. Jednotlivci prochází nákazou covid-19 velmi rozličnými způsoby. U každého z nich také onemocnění samotné i následné následky přetrvávají po jinak dlouhou dobu. U někoho koronavirus trvá i déle než dva týdny a příznaky přetrvávají po dobu 3 měsíců i déle.

ZDROJUniwersytet Medyczny w Łodzi