Vědci zjistili známky toho, že covid-19 by mohl být přenášen placentou z matky na dítě

Zdroj obrázku: Pixabay

Přenos onemocnění covid-19 z těhotné matky na dítě je stále předmětem vědeckého zkoumání. Na to, že virus by mohl být přenášen placentou, stále neexistují důkazy, je to ale možné.

Doposud se věřilo, že není možné, aby se virus přenesl z matky na dítě prostřednictvím placenty. Nová studie ale jeden takový případ analyzovala. Výzkum byl publikován v časopise Nature Communications a zkoumá případ 23leté ženy, které byla přijata do nemocnice ve Francii s horečkou a kašlem v osmém měsíci těhotenství. Po provedení testů na koronavirus a dalších lékařských testů vylučujících jiná onemocnění u ní byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru.

Novorozenec byl pozitivní

Žena podstoupila císařský řez a novorozenci byly odebrány vzorky z nosu a konečníku. Výsledky ukázaly přítomnost genů S a E covid-19, novorozenec byl tedy na koronavirus pozitivní. Vědci tedy analyzovali virovou zátěž placenty, plodové vody a krve matky a zjistili, že v placentě byla její hladina nejvyšší. Placenta funguje jako přívod kyslíku a živin pro dítě, zároveň má ale za úkol přenášet protilátky od matky. Není tedy jisté, zda by mohla fungovat i pro přenos probíhajícího onemocnění.

Zdroj obrázku: Pixabay

Možná šlo o ojedinělý případ

Tento výzkum vyvolal pochybnosti o tom, zda toto infekční onemocnění, které způsobilo globální pandemii, opravdu není možné přenést z těhotné matky na dítě. Navzdory tomu výsledky ještě nejsou přesvědčivé a je zapotřebí více studií, aby se potvrdilo, že nešlo o ojedinělý případ. Vědci dále zkoumají, zda je takto přenášený vir životaschopný.

Do madridské nemocnice La Paz byla před několika týdny přijata také těhotná žena, která podle všeho nakazila své dítě prostřednictvím dělohy. Tuto asociaci však nebylo možné prokázat, takže ji zdravotníci zatím považují za pouhou hypotézu. Nyní pokračují v analýze dětí narozených matkám pozitivním na koronavirus, aby mohli objasnit, zda hrozí nebezpečí přenosu či nikoliv.

Zdroj fotografie: Freepik

Matka může předat i protilátky

Současně se také ale objevují studie, které naznačují, že děti, které se narodily matkám, které covid-19 v těhotenství prodělaly, mají vůči koronaviru protilátky. Čím delší doba mezi infekcí matky a porodem uplynula, tím víc protilátek se na dítě přeneslo. Neprokázala se však spojitost mezi závažností průběhu onemocnění a množstvím protilátek. Nadále probíhají výzkumy toho, jak dlouho protilátky v těle novorozenců vydrží a zda je vhodné a bezpečné těhotné ženy očkovat.

ZDROJNature Communications