Sashimi není sushi! Ukážeme recept na domácí přípravu, ingredience a omáčku

Foto: Pixabay.com

Sashimi je často zaměňováno se sushi, ve skutečnosti se ale jedná o samotné syrové maso bez rýže, řasy a dalších ingrediencí.

V Japonsku je sashimi považováno za lahůdku, která se často konzumuje při formální příležitosti (neslouží však jako hlavní chod). Připravována je z tuňáka, lososa nebo jiných ryb i mořských plodů, a to způsobem, kdy se ryba nemsí před zabitím vyděsit. Sashimi si můžete udělat i doma, ukážeme vám jednoduchý postup/recept.

Co znamená pojem sashimi? Není to sushi

Pojem sashimi je přímo odvozen od způsobu zabíjení ryb, které jsou k přípravě sashimi používány. Hlava ryby je rychle propíchnuta ostrou čepelí, což způsobí její okamžitou smrt. Díky tomu pak maso obsahuje minimum kyselin a vydrží déle čerstvé. Je to v podstatě stejné na porážce prasat, krav a jiných zvířat. Pokud by cítila nebezpečí a byla ve stresu, maso by potom nebylo tak dobré.

Z čeho se sashimi skládá a co k němu (ne)patří

Sashimi je ve své podstatě pouze plátek syrového masa a nelze ho proto označovat za sushi (chybí rýže i řada, případně další suroviny). Nejčastěji je sashimi připravováno z tuňáka, lososa, makrely nebo sépie, můžete se ale setkat i s jinými mořskými plody. Před podáváním samozřejmě nejsou tepelně upraveny, naopak se plátky masa pokládají na drcený led, aby vyddžely déle čerstvé.

Kousky tuňáka, lososa nebo jiného masa si konzumenti obvykle máčí v sójové omáčce s wasabi, případně chuť doplní krájeným zázvvorovým kořenem a citrusovou omáčkou ponzu. V některých částech Japonska má sashimi variace v podobě masa z ryby fugu nebo koně. Jídlo má v Japonsku zvláštní význam a je považováno za jednu z největších pochoutek. Pokud se vám však syrové maso příčí, vyzkoušejte pokrm tataki, který je připraven z krátce povařeného nebo dušeného masa.

Doporučujeme: Polévka Ramen je základem japonské kuchyně, připravit si ji můžete i doma (recept)

Kde koupit tuňáka, lososa, makrelu a další mořské plody

Nejlepší chuť má sashimi v domácím Japonsku, ale připravit si ho můžete i z ryb a surovin, které koupíte u nás. Pokud se nechcete odbýt a spokojit s průměrnou chutí, doporučujeme zajít do specializovaného obchodu. Ryby kupujte vždy čerstvé, a chcete-li si ušetřit práci, tak již opracované a nakrájané na filety, steaky nebo plátky.

V Praze mají každý den čerstvé ryby v Rybistru, které se nachází na náměstí Jiřího z Poděbrad. Je to napůl bistro a napůl obchod s čestvými plody moře, které se dováží i několikrát týdně. V Brně je pak nejvíce rozšířený řetězec Ocean48, který najdete na šesti místech. Výběr je veliký a pořídíte jak tuňáka, tak i lososa a další čerstvé ryby.

Může vás zajímat: Jídelníček Japonce, co jedí, a co vůbec neznají?

Recept na domácí přípravu sashimi (ingredience)

Na sashimi vám stačí jen několik ingrediencí, my zmiňujeme recept pro 2 osoby. Vždy kupujte pouze čerstvé suroviny, což platí dvojnásob v případě ryb:

  • 400 g tuňáka, 400 g lososa, 400 g makrely (záleží, jaké sashimi chcete; podle počtu osob si upravte i množství)
  • 2 ks avokáda
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíci šťávy z limetky
  • 2 ks cibule (nebo šalotky)
  • 50 ml sójové omáčky nebo japonské shiro dashi

Postup přípravy sashimi (recept)

Příprava sashimi vám zabere asi 10 minut a potřebovat budete opravdu ostrý nůž. Jakékoliv dochucování už je čistě na vás, v Japonsku se však jí sashimi samotné jako pochoutka:

  1. Rybu nakrájejte na asi 0,5 cm tenké plátky, které si budete vkládat do úst celé. Široké by měly být přibližně 2-3 cm a vysoké kolem 5 cm (záleží, jak velký kus ryby máte). Poté naskládejte plátky na talíř/tác.
  2. Avokádo rozkrojte a vyjměte pecku, následně ho vydolujte ze šlupky a rozkrájejte na tenké kousky. Pro oživení chuti přidejte cibuli, čínské zelí nebo jarní cibulku.
  3. Zeleninu zakápněte trochou olivového oleje a přidejte šťávu z limetky. Někdo ještě sashimi posype sezamovými semínky, to je ale spíše mimo-japonská zvyklost.

Japonci si typicky namáčí kousky ryby v omáčce shiro dashi, stejně dobře však poslouží i klasická sójová omáčka (doporučujeme kikkoman).

Jak vytvořit omáčku k sashimi

Japonci si namáčí sashimi v klasické sójové omáčce, případně ho jedí samotné. Připravit si však můžete i několik omáček, které máte hotové za pár minut. Stejně jako samotný pokrm, i omáčky k sashimi jsou velmi jednoduché.

Laminovačka slouží k zatavení dokumentů do fólie, která zvýší jejich odolnost a prodlouží životnost.

Omáčka ze sójovky a koření

  • 20 – 40 ml sójové omáčky
  • 1/2 lžičky hořčice (koření)
  • 1/2 lžičky cukru

Může vás zajímat: Polévka Miso, to je japonské tajemství dlouhého života (recept na přípravu)

Lehce pikantní omáčka k sashimi

  • 20 – 30 ml sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 arašídového oleje
  • Na jemno namleté 4 stroužky česneku
  • 1/8 lžičky kajenského pepře

Jednoduchá jemně pálivá omáčka

  • 2 lžičky wasabi hořčice
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky

Recept na sashimi se zázvorem a sezamovým olejem (v omáčce)

Chcete-li chuť syrového masa trochu oživit (nebo mírně přebít) a dát si opravdovou pochoutku, vyzkoušejte recept na sashimi v omáčce se zázvorem. Lehce pikantní chuť tlumí zázvor a ovocné šťávy, které společně vytváří sladko-kyselou chuť:

  • Asi 12 kousků sashimi (losos, tuňák)
  • Malý čerstvý zázvor nakrájený na nudličky
  • 40 – 50 ml sójové omáčky s nízkým oibsahem sodíku
  • 1 čajová lžička čerstvé limetkové šťávy
  • 1 lžička čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 2 polévkové lžíce hroznového oleje
  • 1 čajová lžička asijského sezamového oleje
  • 1/2 lžičky pražených sezamových semínek
  • 2 polévkové lžíce lístků koriandru

Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii