Nejlepší detoxikační nápoj na každý den aneb Citronová voda s kurkumou

Zdroj obrázku: Pixabay

Pití teplé vody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou má mnoho pozitivních účinků na zdraví, včetně schopnosti detoxikovat organismus. Zkuste do citronové vody přidat kurkumu, která nápoji dodá zajímavější chuť a nakopne vás energií.  

Pokud jste se rozhodli zařadit do své ranní rutiny více vitamínů a zdraví prospěšných látek, možná začínáte den teplou vodou s citronem. Ale věděli jste, že když do ní přidáte kurkumu, získáte zdravý, a přitom velmi chutný, detoxikační nápoj? Je rychlý na přípravu a bohatý na věci, které vaše tělo skutečně potřebuje. Mimo jiné vitamín C, flavonoidy, antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny. Čtěte dále a dozvíte se, jak si takový nápoj uvařit. 

Co je kurkuma 

Kurkuma, veselé žluté koření, které dodává kari jeho typickou barvu, pochází z jižní Asie a je součástí “rodiny zázvorů”. Ale je to víc než jen ochucovadlo. Po tisíce let se kurkuma používá také v tradiční ajurvédské medicíně. Nejvíce dostupná a snadněji použitelná je kurkuma mletá, ale pokud máte možnost získat kořen kurkumy, neváhejte a nastrouhejte si ho. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Jaké pozitivní účinky má kurkuma na naše zdraví? 

Kurkuma je silný doplněk výživy díky chemickým sloučeninám zvaným kurkuminoidy, z nichž nejpříznivějším je tzv. kurkumin. Kurkumin je protizánětlivé činidlo (což znamená, že je účinný např. při artritidě) a antioxidant. Navíc tělu pomáhá vstřebávat i ostatní antioxidanty. Kurkumin má schopnost oddálit nebo zamezit rozvoji mozkových a kardiovaskulárních onemocnění. Dále působí jako preventivní nástroj pro další onemocnění, včetně rakoviny, obezity, cukrovky typu 2, vysokého krevního tlaku nebo chronického onemocnění ledvin. 

Co dokáže kurkuma ve spojení s citronovou šťávou? Někteří lidé zjistili, že pravidelná konzumace kurkumy jim pomáhá bojovat s depresemi a mnoha dalšími duševními chorobami. Ukázalo se, že kurkumin prospívá pacientům s rakovinou, protože inhibuje růst téměř všech typů nádorových buněk. Vzhledem k těmto všem pozitivům se určitě vyplatí přidat si ráno do skleničky s citronovou vodou špetku tohoto zázračného koření!

Zdroj obrázku: Pixabay

Recept: teplá citronová voda s kurkumou

Kurkumu můžete pít více způsoby, stačí zalít jednu čajovou lžičku horkou vodou. Ale pro využití maxima detoxikačních a antioxidačních účinků postupujte podle následujícího receptu: 

Ingredience:

  • Půlka citronu
  • 1/4-1/2 čajové lžičky mleté kurkumy
  • Šálek horké vody
  • Trochu medu nebo javorového sirupu (podle chuti, lze vynechat)
  • Špetka černého pepře (lze vynechat)

Postup: 

  1. Do hrnku vymačkejte půlku citronu. 
  2. Přidejte mletou kurkumu a horkou vodu.
  3. Vše důkladně promíchejte (mějte na vědomí, že kurkuma se zcela nerozpustí).
  4. Podle chuti přidejte černý pepř a med.
  5. Nechte lžičku v šálku, protože kurkuma bude postupně padat na dno a bude potřeba nápoj znovu promíchat. 

Černý pepř do nápoje přidávat nemusíte, ale bylo dokázáno, že zvyšuje účinky kurkumy, neboť obsahuje piperin, který pomáhá vstřebávat kurkumin až o 2000 %. Někteří lidé přidávají špetku kajenského pepře, aby nastartovali trávicí systém a “nakopli” svůj imunitní systém. 

ZDROJHealthline