Nizozemsko pozastavuje očkování vakcínou AstraZeneca u osob mladších 60 let

Zdroj obrázku: Pixabay

Kvůli úmrtí ženy, která zemřela po očkovací dávce látkou od firmy AstraZeneca, pozastavilo Nizozemsko dočasně používání vakcíny od této firmy u osob mladších 60 let. 

V prohlášení nizozemského ministerstva zdravotnictví se uvádí, že rozhodnutí neočkovat vakcínou od firmy AstraZeneca mladší občany bylo učiněno na základě nových zpráv od agentury pro kontrolu léčiv Lareb a diskuzí se zdravotními úřady. V důsledku tohoto rozhodnutí muselo být zrušeno přibližně 10 000 plánovaných termínů očkování. Starší lidé však budou tuto vakcínu dostávat i nadále. 

Problémy po očkování se objevily u 1 člověka ze 100 000

Nizozemská agentura Lareb uvedla, že obdržela pět hlášení o rozsáhlé trombóze s nízkým počtem krevních destiček po očkování vakcínou AstraZeneca. Lareb uvedl, že k těmto komplikacím došlo 7 až 10 dní po první očkovací dávce. Jsou to ženy mezi 25 a 65 lety. Tři pacientky měli rozsáhlou plicní embolii. Jedna bohužel zemřela a u jedné se objevilo krvácení do mozku. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Těmito případy se okamžitě začala zabývat Evropská léková agentura (EMA), která ve středu oznámila, že při používání této vakcíny se ve skutečnosti opravdu mohou vyskytnout některé vedlejší účinky. Podle EMA je však tato pravděpodobnost menší než 1 ku 100 000. 

Druhá dávka bude!

Společnost AstraZeneca spolupracuje s nizozemskými úřady a je připravena zodpovědět jakékoli otázky a navrhnout řešení. Danými problémy se zabývaly také orgány ve Velké Británii, Evropská unie a Světová zdravotnická organizace (WHO). Po důkladném prozkoumání rizik tyto organizace dospěly k závěru, že výhody používání vakcíny od společnosti AstraZeneca k ochraně lidí před vysoce infekčním onemocněním Covid-19, významně převažují nad riziky ve všech věkových skupinách. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Na základě tohoto vyjádření oznámil nizozemský ministr zdravotnictví Hugo de Jonge, že lidé mladší 60 let, kteří už dostali první dávku této vakcíny, budou moci dostat i dávku druhou. Je to i z toho důvodu, že zatím nejsou známy žádné případy komplikací po očkování druhou dávkou. 

ZDROJInteria