Světová zdravotnická organizace varuje: Nedopusťte kombinaci vakcín při očkování proti koronaviru

Zdroj fotografie: Freepik

Nedostatek vakcín se začíná projevovat improvizací ve zdravotnictví. Lékaři spekulují, zda je možné kombinovat vakcíny od různých společností. Například ve Velké Británii je kombinování povoleno, pokud je nedostatek vakcíny, kterou bylo očkováno v první dávce.

K tomuto kroku se však přistupuje jen ve výjimečných případech a vláda jej výslovně nedoporučuje. Světová zdravotnická dokumentace (WHO) toto však nedoporučuje.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nejsou k dispozici informace o zaměnitelnosti vakcín

K Anglii se nyní přidává i Německo a Francie, z důvodů vážných komplikací u některých jedinců po očkování vakcínou AstraZeneca. K tomuto řešení se uchylují pouze u občanů, kterým byla podána první dávka vakcíny AstraZeneca, druhá dávka by již měla pocházet z dílny Pfizeru nebo Moderny. Na toto téma probíhá nespočet studií, které se snaží zjistit, zda a jak je možné kombinovat vakcíny od různých výrobců. Diskutuje se o snížené účinnosti vakcíny při přeočkování druhou dávkou od jiné firmy. Zatím nebyly zveřejněny žádné závěry. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Vyjádření od odborných organizací se shodují

K tomuto tématu vydal prohlášení anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE), ve kterém stejně jako světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje vakcíny kombinovat.  Marta Ramsay, která v PHE dohlíží na očkování a jeho průběh uvedla, že kombinace vakcín bude možná jen v mimořádných případech, jako je nedostupnost vakcíny jednoho výrobce, nebo vysoký stupeň ohrožení nákazou rizikového jedince. Taktéž je možné využít tento postup v případě, že u očkované osoby není možné zjistit, z jaké společnosti pocházela vakcína v první fázi očkování. V zásadě však podle PHE platí, že pokud dostanete první dávku očkování například od Pfizeru, neměla by být druhá dávka od jiného výrobce a naopak.

ZDROJInteria