Za ikonickými asijskými chleby nemusíte cestovat do vzdálených krajin. Připravit si je můžete snadno doma

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jste milovníkem chleba a rádi zkoušíte něco nového? Asie nabízí širokou škálu známých druhů chleba, které jsou tak dobré, že je lidé milují po celém světě. A můžete si je připravit v pohodlí domova. Prohledali jsme některé z nejlepších postupů, abyste si je mohli udělat doma. Postup je přitom stejně jednoduchý, jako u klasického českého chleba. Představme si ty nejpopulárnější.

Asie se chlubí dlouhou a bohatou historií ve výrobě úžasných chlebů, které budete chtít jíst znovu a znovu. Do Asie se s největší pravděpodobností ještě dlouho osobně nepodíváme. Naše chuťové pohárky se tam ale podívat mohou a nemusíte přitom vytáhnout paty z domu. Asie je velká a nabízí spoustu různých variant, příchutí a podob. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří:

· naan (Indie),

· ananasová buchta (Hongkong),

· youtiao (Čína),

· shokupan (Japonsko).

Naan

Naan je bez pochyby nejoblíbenějším chlebem ve střední, jižní i západní Asii. A dát si ho můžete také v jakékoli indické restauraci v Čechách. Tradičně se vyrábí ve speciální hliněné peci tandoors. Žvýkací struktura tohoto chleba je dokonalým doplňkem pro indická jídla, jako je kari. Jedním z důvodů, proč je tak oblíbený, je možná jeho historie.

Chléb se vyrábí od roku 1300 našeho letopočtu. Existuje mnoho druhů naan, jako česnekový naan přelitý drceným česnekem a máslem, nebo kulcha, která je plná cibule, brambor, ořechů a dalších přísad. Nejlepší je podávaný čerstvý přímo z trouby a mírně spálený. Pro extra chuť ho můžete potřít trochou másla ghí nebo indickým máslem.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ananasová buchta

Ananasové buchty, nazývané také bo lo bao, jsou nehmotným dědictvím kulturního bohatství Hongkongu. A nenechte se ošálit. Ananas je pouze v jejím názvu. Ten je odvozen jen od toho, jak vypadá zálivka po upečení. Toto klasické pečivo je sladké a velmi jemné. Původně pochází ze Šanghaje, ale snadno je najdete ve všech čínských čtvrtích po celém světě.

Youtiao

Youtiao je tradiční čínská snídaně a na rozdíl od mnoha jiných, není pečený. Místo toho je smažený. Jde o velmi lehké, vzdušné tyčinky. Obvykle se konzumuje s rýžovou kaší nebo se sójovým mlékem. Lidé na tyčinky čekají u stánků v dlouhých frontách, stejně jako Francouzi na své oblíbené croissanty. Chcete-li si ho zkusit udělat doma, počítejte s tím, že je to časově náročné a musíte myslet na každý detail.

Shokupan

Přezdívá se mu japonský mléčný chléb a je jedním z nejkrásnějších chlebů, které můžete ochutnat. Pokud někdy navštívíte Japonsko, zaručeně ho musíte vyzkoušet. Jde o lehký, nadýchaný chléb s vlhkou strukturou a křupavou krustou. Shokupan má jedinečnou polštářovou strukturu, protože želatinový škrob z mouky dobře udržuje vlhkost. Na jeho výrobu budete potřebovat nesolené máslo, sůl, mléko, chlebovou mouku, droždí a cukr.