Imunolog varuje před potravinami, které v koronavirové době sníží imunitu těla na minimum

Zdroj fotografie: PxHere.com

Pestrý a vyvážený jídelníček má velký vliv na celkové zdraví, správné fungování těla, a to včetně imunitního systému. Proto pokud ve vaší stravě není dostatek zeleniny, ovoce, zdravých tuků, vitamínů a minerálů, vaše imunita může být snížena, což jistě není pro tělo přínosné, a to především v zimní době, kdy je kolem nás spousty virů, včetně nového viru Covid-19. Jakým potravinám se raději vyhnout během chřipkového a kovidového období.

Alkohol snižuje imunitu

Sice jsou alkoholové dezinfekční prostředky populární k tomu, aby se člověk nenakazil koronavirem, ale jeho účinek je určen pouze na vnější použití, nikoliv na vnitřní. Pokud si jednou za týden dopřejete malou sklenku kvalitního červeného vína, nic se neděje, ale pokud budete pít větší množství alkoholu, dokonce i krátkodobě, alkohol může negativně ovlivnit váš imunitní systém a budete více náchylní k nákaze.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Časté popíjení alkoholu může vést k pneumonii, což je syndrom akutní dechové tísně. A jak jistě víte, ARDS patří mezi nejzávažnější rizika spojených s onemocněním Covid-19. A to není jediný důsledek pití alkoholu. Mezi další patří: sepse, špatné hojení ran a pomalé zotavování. Co se považuje za nadměrnou konzumaci alkoholu?

Uvádí se, že nadměrné pití alkoholu je i to, když si žena dopřeje 8x do týdne porci alkoholu – porce odpovídá přibližně jednomu pivu. U mužů platí 15 porcí týdně.  

Nadmíra soli

I nadmíra soli může mít pro imunitní systém neblahý vliv. Sůl je sice zdrojem sodíku a ledviny jeho přebytek dokážou eliminovat, ale nadbytek škodí. Vzniká dominový efekt, při kterém tělo hůře bojuje s infekcemi, taktéž s Covid-19. Zdroj velkého množství soli je například pizza, salámy, párky a jiné průmyslově zpracované potraviny. Berte v potaz i domácí jídlo, které přisolujete.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čtvrt kávové lžičky obsahuje 0,575 g sodíku. Naše tělo denně potřebuje doplnit maximálně 2,5 g sodíku. Také berte v potaz to, že sodík je obsažený ve všech potravinách, ať už v rohlících, chlebu, šunce, tyčinkách a jinde. Existuje však možný způsob, jak zkrotit obsah soli v jídle: vařte si sami a dochucujte pouze malým množstvím soli a s více bylinkami.        

Zabiják jménem cukr

Nejen, že se vám po nadměrné konzumaci zhorší atopický ekzém, pokud ho máte, ale také nadmíra cukru ovlivní vaši psychickou pohodu, a především způsobí špatnou funkci imunitního systému.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Existují výzkumy, které poukazují na fakt, že při 100 gramech cukru na lačný žaludek, vede ke snížení imunitního systému – buňky v těle ztratí schopnost absorbovat bakterie. Tím pádem se tělo stává více náchylné k různému onemocnění. Volte raději potraviny bez přidaného cukru nebo alespoň vyměňte čokoládové tyčinky za domácí müsli s trochou medu.