Cestování s covid pasem by se mělo rozjet do 25. června, rozhodla Evropská unie

Zdroj obrázku: Pixabay

Evropská unie hodlá zavést tzv. Covid pass – cestovní pas, který by měl usnadnit nejen návštěvy cizích zemí, ale také návštěvy kin, stadionů nebo koncertů. Certifikáty by měly mít digitální podobu.

Polsko se účastní procesu, který povede k digitalizaci certifikátů. V plánu je, že finální podobu dostanou do 25. června. Polsko uvádí, že disponuje seznamem naočkovaných osob, z nichž každý má jedinečný QR kód, který nelze padělat. Teď se čeká na nařízení Evropské komise. Potvrdil to vysoce postavený úředník z kanceláře předsedy vlády.

Klíčové jsou země jižní Evropy

Deník Rzeczpospolita konstatuje, že všechny země EU chtějí pro své občany zavést pas, který jim umožní svobodněji cestovat. Země, pro které je cestovní ruch důležitou součástí ekonomiky, jsou pro rychlé vytvoření takového dokumentu nejdůležitější. Jedná se zejména o země jižní Evropy – Řecko, Španělsko, Itálii, Chorvatsko, Bulharsko a Turecko. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Covid pass by měl ale držitele opravňovat i k návštěvě kin, divadel nebo třeba stadionů. Otevřeně se na tuto možnost chystají Izrael, Polsko a New York. Argumentují tím, že takový dokument bude mít velký význam pro fungování společnosti a oživení ekonomiky. Myšlenka ale naráží na jeden zásadní problém, a to dostupnost očkování. Ne všechny země totiž jsou schopné vakcíny rychle distribuovat.

Pro očkované i negativně testované

Diskuze o podrobnostech covid passu probíhají už několik měsíců v pracovní skupině Rady EU. Hlavní pravidla jsou již známá – lidé, kteří prodělali koronavirus, mají za sebou dvě aplikace vakcíny nebo mají negativní výsledek testu, budou certifikováni. Nebudou pak muset například podstoupit povinnou karanténu, která komplikuje cestování do mnoha zemí Evropy.

Zdroj fotografie: Freepik

Pas by měl být digitální. Evropská unie by měla vytvořit jednotnou infrastrukturu a jednotlivé země se pak samy rozhodnou, jaké informace o svých občanech budou sdílet. Certifikát bude vydávaný ve dvou jazycích. Bude ho vydávat lékař nebo nemocnice a jeho součástí bude QR kód, do kterého se nahrají všechny potřebné informace. 

ZDROJInteria