Novinky a články z nejkrásnějších míst Asie

Polévka Ramen je základem japonské kuchyně, připravit si ji můžete i doma (recept)

Japonská polévka ramen

Polévka ramen má v japonské kuchyni tradici, která zůstala nezměněna po více než 100 let. Historie ramenu je sice docela mladá, a přesto patří tahle polévka k nejznámějším japonským jídlům. Její chuť je známá zejména díky tzv. pátému typu, a i když ji každý vaří jinak, tento typický znak zůstává. Oblíbenost ramenu ja veliká, a připravit si ho můžete i sami doma, ingredience jsou u nás běžně dostupné.

Japonská polévka ramen

Základem ramenu jsou nudle a zelenina

Všechny ingredience pro polévku ramen seženete v hypermarketu, kde mají oddělení (nebo alespoň regál) mezinárodní kuchyně, případně v „asijských“ obchodech. Základ ramenu tvoří širší pšeničné nudle nazývané udon, případně tenčí žitné nebo pohankové nudle soba tmavší barvy. Ty jsou zalité tradičním silným masovým vývarem (nejčastěji kuřecím nebo vepřovým) a doplněny o rozkrojené natvrdo uvařené vejce, plátky uvařeného masa a zeleninu.

Japonsko - polévka ramen

Polévka bývá často doplněna o další přísady, což je dáno jednotlivými „kraji“ v Japonsku (všude se vaří trochu jinak). Nejčastěji jsou přidávány mořské řasy (nori, wakame či komba), sójová omáčka, pasta miso a sušené houby. Charakteristická je pro tuto polévku již zmíněná výrazná chuť tzv. pátého typu umami, což v překladu příznačně znamená lahodná chuť.

Každý vaří ramen jinak, ale základ je stejný

Obměn této vydatné japonské polévky existuje celá řada. Takřka každé japonské město má svůj vlastní recept, který obsahuje specifickou ingredienci typickou pro danou oblast. Ramen obohacený o miso pastu je typický pro Sapporo, hlavní město ostrova Hokkaidó, zatímco v oblasti Kjúšú je populární hutnější vývar připravovaný z vepřových kostí, který je více kalný.

Mohlo by vás zajímat: Jídelníček Japonce, co jedí, a co vůbec neznají?

Polévka ramen nepochází z Japonska

Ačkoliv je tento pokrm v současnosti spojován téměř výhradně s Japonskem, okolo jeho původu stále visí otazníky. Některé zdroje tvrdí, že nepochází z Japonska, ale z Číny. Ikonická polévka se ve své nejjednodušší verzi totiž vůbec poprvé objevila v Kantonu a v Šanghaji v roce 1900, kdy byla servírována v podobě nakrájených nudlí ve slaném vývaru z vepřových kostí.  Odborník přes Ramen tvrdí, že první obchod, který jej nabízel, byl otevřen na počátku 20. století v japonské Yokohamě, kde má polévka i své muzeum.

Ramen - recept

Recept na domácí přípravu polévky ramen (ingredience)

Polévku ramen si můžete připravit i sami doma, stačí vám k tomu následující ingredience:

  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 pórku
  • 1 nakrájenou mrkev
  • Cca 2 cm nakrájeného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 160 g nudlí “mie”
  • 1 větší kuřecí prso
  • 6 plodnic hlívy ústřičné
  • 2 vejce natvrdo
  • Jarní cibulku
  • Sůl, pepř dle chuti

Polévka ramen

Postup přípravy japonské polévky ramen

Uvařit polévku ramen je jednoduché a zabere vám to přibližně 30 minut:

  • Nejdříve si připravte vývar. V hrnci si na oleji osmahněte pórek, přidejte mrkev, česnek a zázvor, a přibližně 3 minuty nechte ingredience osmahnout. Přidejte kuřecí vývar, sójovou omáčku, sůl a pepř, a vše ještě 15 minut vařte. Poté vývar sceďte a přiveďte ho těsně pod bod varu
  • Následně uvařte kuřecí prsa a hlívu ústřičnou tak, že je vložíte do vařícího vývaru (nesmí přesáhnotu bod varu, jinak by bylo maso suché) na dobu cca 7 minut. Maso a hlívu poté vyjměte i dejte je stranou
  • Nudle mie uvařte rovněž v připraveném vývaru, ale tentokrát již ve vroucím – hotové budou během 3 minut
  • Uvařená kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky a vejce rozpulte. Nudle vložte do hlubokého talíře či misky a zalijte vývarem. Na jednu polovinu dejte půlku vejce a houby, a na druhou plátky kuřecích prsou; na závěr ozdobte jídlo jarní cibulkou

Polévku ramen můžete jíst díky mnoha variacím téměř pořád a stejně vás neomrzí. Kromě lahodné chuti má i spoustu důležitých živin, ale pokud chcete tělo pořádně nakopnout, jezte každý den polévku miso, doma ji připravíte do 20 minut.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii