Mezinárodní obchdoní středisko (ICC)

Foto: Pixabay.com

Obchodní středisko leží v hustě osídlené ulici Austin Road West v západním Kowloonu. Tyčí se nad přístavem Victoria Harbour, na jehož druhém břehu stojí konkurenční IFC. Slouží jak veřejnosti, tak obchodním účelům. S výškou 484m je nejvyšší budovou Hong Kongu, a v době dokončení zaujalo místo čtvrté nejvyšší budovy světa. Patří k dominantám Kowloonu, který byl v minulosti nechvalně proslulým působištěm kriminality a mafie. Je součástí Kowloonského nádraží, které je důležitým dopravním uzlem. Za jeho návrhem stojí newyorská společnost Kohn Pedersen Fox, která navrhovala budovy po celé Asii. Nákupní středisko je známé především vyhlídkovou plošinou Sky100 a luxusním pětihvězdičkovým hotelem The Ritz-Carlton.

ICC v současnosti ukončuje desítku nejvyšších budov světa, a rovněž pětici nejvyšších budov světa co se počtu pater týče. Při dokončení v roce 2010 bylo ICC čtvrtou nejvyšší budovou na světě, a třetí nejvyšší budovou v Asii. Mrakodrap vysoký 484m má celkem 108 pater, která nabízí kancelářské prostory pro právnickou a obchodní sféru, nákupní zónu, vyhlídkovou plošinu Sky100, restauraci a luxusní hotel The Ritz-Carlton, který je hodnocený pěti hvězdičkami.

I když původní plány představovaly mrakodrap vysoký 574m, musela být jeho výška snížena kvůli předpisům, které zakazují, aby budovy přesahovaly výšku okolních hor.


Stavba

Jeho stavba probíhala od roku 2005, a jeho provoz byl zahájen už v roce 2007, kdy byly ve spodních patrech otevřeny obchody a dočasně také restaurace s kavárnou. V průběhu dalších tří let bylo dokončeno několik dalších etap. Ovšem ttevření hoteluThe Ritz-Carlton a vyhlídkové plošiny Sky100 se ICC dočkalo až o rok později.

Světelná show

ICC je zapsáno v Guinnessově knizě rekordů, díky proslulé světelné a zvukové show, kterou vytváří dvojitá fasáda o celkové ploše 50 000m2. Návrhářem show je Hirohito Totsune, který je také autorem světelného systému na Tokyo Skytree.