Letos uplynulo již 70 let od doby, kdy započala Korejská válka

Korejská válka započala 25. června roku 1950 a trvala celé tři roky. Tento válečný konflikt byl v podstatě důsledkem příměří (nepodloženého žádnou smlouvou) mezi spojenci druhé světové války. Korea se tak následně rozdělila na severní část, kterou okupovali Sověti a jižní část, která tehdy patřila Američanům. Válka sice skončila příměřím, avšak dodnes jsou v zemi miliony rodin rozděleny demilitarizovanou zónou.

Oslavy výročí 70. let od počátku Korejské války

Jihokorejský prezident Moon Jae-in se v den národních oslav při příležitosti sedmdesátého výročí od počátku Korejské války vyjádřil k historickému významu této události. Řekl, že všichni obyvatelé země velice touží po míru se Severní Koreou, avšak pokud by byla Jižní Korea ohrožována, nenechá atak bez odezvy. Během slavnostní ceremonie proběhla i přehlídka korejských vojsk. Primárně byli pozvaní i vojáci, kteří byli repatriováni z Havaje, těch bylo celkem 150. Na slavnosti byly promítané i videonahrávky prezidentů z 22 zemí, kteří v rámci Organizace spojených národů hájí zájmy jižní části Korey.

Náročné období pro Korejce i válečné hrdiny

Během Korejské války zemřelo až děsivé množství civilistů, a to celkem tři miliony. I vojska, která se konfliktu účastnila, utrpěla značné ztráty. Spojenecká vojska OSN přišla o více jak 40 000 vojáků. Z toho zahynulo až 37 000 Američanů. Podle odhadů i Čína zaznamenala vysoké počty úmrtí v souvislosti s Korejskou válkou. Tehdy se přidala na stranu Severní Korey. Čínských vojáků zemřelo údajně 400 000, oficiálně ale země uváděla odlišné číslo, které zahrnovalo 180 000 obětí.

Severní Korea stále v opozici

Korejci v severní části země se na rozdíl od Jihokorejců staví neustále do opozice a příliš mírumilovní vůči svým jižním sousedům nejsou. Jižní Koreu viní za vznik Korejské války a tvrdí, že to byla právě tato země, co vyprovokovala válečný konflikt. V severokorejském Pchjongjangu se vojáci účastnili slavnostní ceremonie, která měla uctít památku válečných hrdinů. Na jejich hroby položili věnce a květiny. Severní Korea v čele z Kim Jong Unem je již několik desítek let vyzbrojená nebezpečnými jadernými zbraněmi, za jejichž držení je mezinárodně sankciována. Vedení země však tvrdí, že potřebuje svůj arzenál, aby se dalo zabránit dalšímu případnému ataku ze stran amerických vojsk a jejich invazi.

Vypuštění bílých holubic

Někteří váleční veteráni, kteří hrůzy Korejské války přežili, se dokonce vydali na demilitarizované území v oblasti Cheorwonu a vypustili několik bílých holubic, které měly být znamením naděje v konečné mírové urovnání mezi oběma částmi země. Většina Jihokorejců dává přednost spíš mírovému soužití s jaderně vyzbrojeným severem před sloučením obou zemí.