Kon Tum je místo, kde rostou divoké listy

Pro veterána jménem Hoang Minh Binh se listový salát s názvem gỏi lá stal nedílnou součástí a velkou specialitou středu vietnamské provincie Kon Tum. Bihn vzpomíná, že během americké války byl měsíc ve skupině pěti vojáků, kteří byli obklíčeni nepřítelem v džungli v oblasti Kon Tum. Zásoby jídla neměli prakticky žádné a podmínky byli žalostné. Při vyprávění vzpomíná:

  • „Celé dny jsme čelili hladu, a přestože jsme mohli zabíjet divoká zvířata pro jídlo, hledali jsme nepřátelská vojska, takže se nikdo z nás neodvážil rozdělat oheň. Jeden z mých soudruhů nám řekl, že bychom měli jíst divoké listy, abychom přežili.“
  • „Vykopávali jsme kořeny z divokých stromů, jako jsou odrůdy banánovníků, hnědé hlízy a další, které lze jíst s listy. Naštěstí jeden z mých přátel jménem Trong Hai měl u sebe neustále balíček soli, takže jsme kořeny rozdělili na nitky, smíchali je s trochou soli a zabalili do listů.“

Díky pokrmům z divokých listů a kořenů Binhovu jednotku zachránily od hladu a po měsíci se konečně dostali z obklíčení a našli svou armádní jednotku. Když nastal mír, vrátil se Binh do Hanoje, ale na salát z divokých listů nikdy nezapomněl. Nedávno se ovšem kolem v Kon Tum sraz vojáků, kteří si připomínali staré časy, a on tam samozřejmě nemohl chybět.

Shledání po letech lze uskutečnit jedině u tradičního jídla

Vojáci se dohodli, že se nají v centru a jako hlavní chod si dají právě gỏi lá. Majitelka podniku jménem Huynh Thi Bang jim řekla, že tento tradiční, místní pokrm je velmi těžké udělat. Ne na přípravu, ale listy je poměrně těžké nasbírat, a proto používá jen rostliny, které si pěstuje na rodinné zahradě. Jde především o suroviny jako je guava, mango, fíky, perilla a mnoho dalších.

Listy se tradičně podávají ve firmě salátů, které se kombinují se slaninou a vařenou vepřovou kůží nakrájenou na kousky a smíchané s mletým galangálem. Doplnit se mohou také smaženými krevetami zabalených v rýžovém papíru. Díky tomu je jídlo mnohem chutnější a výživnější. Mezi další klasické ingredience patří neloupaný pepř, sůl a malé zelené chilli.

Salát bez dobré zálivky není salát

Suché saláty nejsou typické ani ve Vietnamu, a proto se k nim podává lahodná omáčka. Ta je vyrobena z kvašené lepkavé rýže, sušených krevet a mleté slaniny, která se smíchá se satayem a kořením a poté se nalije do varné pánve a prohřívá se na mírném plamenu asi 10 minut. Díky tomu se v salátu smíchají báječné chutě divokých listů, sladkou chuť slaniny, krevet a divoké papriky, chilli a kyselé chutě mastné omáčky. Výsledek je kyselý, štiplavý, sladký a hořký zároveň.

Pro veterány jako je Binh a jeho přátelé bylo jídlo v džungli nezbytné pro přežití a nikdy na něj nezapomenou, ale moderní verze s divokými, domácími listy, masem a krevetami je pochopitelně mnohem chutnější a naprosto jedinečné.