Hrdinský starosta zabil krokodýla, který ohrožoval obyvatele

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ačkoliv se v Thajsku nachází řada krokodýlích farem, není úplně obvyklé narazit na krokodýla mimo tato území, a už vůbec ne uprostřed civilizace. Původní druh, krokodýl siamský, obýval vedle Thajska také

  • Vietnam
  • východní část Malajsie
  • Barmu
  • Laos
  • Borneo, a
  • Brunej.

Tento druh krokodýla však patří mezi kriticky ohrožené druhy, v některých zemích byl již zcela vyhuben a jinde žije pouze malý počet jedinců. V Thajsku je chován i v rezervacích, aby se zamezilo jeho úplnému vyhubení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Krokodýl mezi lidmi

V Sam Phranu, který se nachází v provincii Nakhon Pathom, se nedávno stalo, že se v umělém kanálu objevil dvouapůlmetrový krokodýl, který byl hrozbou pro okolí. Nebylo zřejmé, odkud se do kanálu dostal, mohlo se jednat o jedince, který utekl z krokodýlí farmy, kterých je v této zemi celá řada (největší v Thajsku a údajně i na světě se nachází poblíž Bangkoku).

Krokodýla se nejprve pokusily odchytit nebo zneškodnit příslušné organizace, ale bez úspěchu. Bylo nutno jednat rychle, protože hrozilo, že by se krokodýl mohl z relativně malého kanálu dostat do řeky Tha Chin a snadněji tak uniknout svým pronásledovatelům.

Úspěšný lov

Nakonec se jeden z hlavních představitelů jedné z místních obcí rozhodl, že se krokodýla pokusí s pomocí svého týmu zastavit. Rozdělili si hlídky a stanoviště a strávili na stráži tři hodiny, než se krokodýla podařilo lokalizovat.

Když se krokodýl konečně vynořil, starosta po něm vystřelil z pistole, ale rána nebyla smrtelná. Zraněné zvíře se pokusilo najít útočiště v odpadní stoce, ale naštěstí pro všechny byl střelec pohotovější a druhou ranou krokodýla usmrtil.

Krokodýl byl vytažen z kanálu a změřen. Při vážení se ukázalo, že měl hmotnost 80 kg. Nepatřil tedy mezi úplné obry, přesto však mohl být velice nebezpečný. V současné době probíhá vyšetřování původu krokodýla a způsobu, jakým se do kanálu dostal.