Indonésie neváhá a objednává ze zahraničí pro své občany velké množství vakcíny proti koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Indonéská vláda vydala prohlášení, ze kterého vyplývá, že má přislíbenu dodávku více než 271 milionů dávek vakcíny proti onemocnění COVID-19, šířené koronavirem. Předpokládá se, že přibližně 30 milionů z celkového množství dávek by mohla mít Indonésie k dispozici ještě tento rok.

Objednávky vakcíny ze zahraničních zdrojů

Podle vládních zdrojů je vakcína objednána u dvou čínských farmaceutických společností. Vyšlo rovněž najevo, že další objednávka o celkovém objemu 100 milionů dávek vakcíny směřuje k britské firmě působící v oblasti farmacie a vývoje léků. V měsíci říjnu by měly být z indonéské strany odeslány požadované a dohodnuté zálohy. Přední zástupci vlády jsou v současné době na zahraničních cestách a dojednávají bližší podmínky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Domácí vývoj vakcíny

Indonésie se však nechce spoléhat pouze na zahraniční dodávky tolik očekávané vakcíny. V této asijské zemi žije kolem 273,5 milionů lidí a vláda je přesvědčena, že je třeba podpořit také místní společnosti, které by mohly uspět při vývoji vakcíny. Mezi domácí farmaceutické společnosti patří zejména

  • PT Kimia Farma
  • PT Bio Farma, a
  • PT Kalbe Farma.

Indonéští odborníci se shodují na tom, že je i v zájmu jejich země uspět v aktuálně probíhající celosvětové „soutěži“ ve vývoji skutečně účinné vakcíny proti onemocnění COVID-19.

Plán rozdělování vakcíny

Pokud jde o rozdělování vakcíny, je připraven plán postupného zabezpečování různých skupin obyvatelstva, přičemž přednost by měli mít pracovníci ve zdravotnictví, dále příslušníci bezpečnostních sborů a také pracovníci zajišťující trasování nakažených. Celkově tuto skupinu tvoří přibližně 3,5 milionu obyvatel.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Druhá preferenční skupina je tvořena více než 5 miliony obyvatel a patří do ní zejména čelní představitelé a také členové místních orgánů a náboženští představitelé. Do třetí skupiny, čítající více než 4 miliony obyvatel, patří učitelé všech stupňů vzdělávací soustavy. Čtvrtá skupina, týkající se přibližně 2 milionů obyvatel, zahrnuje členy legislativních a exekutivních orgánů. Pátá skupina je tvořena členy Agentury pro péči o zdraví a sociální jistotu, kteří jsou placeni státem. Nejpočetnější skupinu tvoří ostatní populace a zahrnuje více než 57 milionů lidí.