Kdo bude vyrábět ruskou vakcínu Covid-19? Rusko potřebuje pomoc

Zdroj obrázku: PxHere.com

Rusko vyvinulo vakcínu Sputnik V už 11. srpna 2020. Oznámil to sám prezident Vladimír Putin s tím, že první Rusové budou očkováni na přelomu listopadu a prosince. Ačkoliv byla vědecká komunita zpočátku ohledně této zprávy skeptická, vakcína by měla být účinná a bezpečná. Výroba vakcín ale neprobíhá tak hladce, jak se čekalo, a tak Rusko hledá pomoc u jiných zemí.

Jaké země přitom zvažuje?

  • Francii
  • Německo
  • Čínu
  • Kazachstán

Rusko má problém s nedostatkem výrobního materiálu

Původní plán byl takový, že v Rusku začne průmyslová výroba vakcíny a během následujících devíti až desíti měsíců bude naočkováno 70 % populace. Ruský průmysl ovšem není schopný vakcínu v požadovaném množství. Vakcína Sputnik V je založená na adenovirech, patogenech, které jsou zodpovědné za vstup infekce do těla a infekci dýchacích cest. Adenovirus funguje ve vakcíně jako nosič fragmentu genetického materiálu, který spouští imunitní reakci v těle.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Ruský farmaceutický průmysl ale není schopný takovéto vakcíny stabilně vyrábět, jelikož spoléhá na dodávky komponentů ze zahraničí a ty se následně v zemi pouze sestavují. Maďarsko, které původně avizovalo, že k očkování proti onemocnění covid-19 použije právě ruskou vakcínu, od tohoto plánu nejspíše také z těchto důvodů upustí. Premiér Viktor Orbán zkritizoval mimo jiné i to, že vakcíny od spousty jiných výrobců byly dostupné dříve v Kanadě, Velké Británii nebo v Izraeli než například v Evropské unii.

Není jisté, jakou vakcínou bude Rusko v budoucnu očkovat

S výrobou vakcíny by Rusku měla pomoci některá z vybraných zemí, není však jasné, zda se bude jednat o výrobu vakcíny Sputnik V, nebo zda země zvolí jinou dostupnou variantu. Prezident Vladimír Putin už podle dostupných informací jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Dále se Rusko dohodlo s britskou společností AstraZeneca na testování kombinace vakcíny Sputnik V a očkovací látky, kterou britská společnost ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou vyvinula.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Ve hře je spolupráce s Německem

Vladimír Putin jednal o možné společné produkci vakcín s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Další debata a podrobnosti o spolupráci by měly být v kompetencích ministerstev zdravotnictví obou států. V Rusku je o očkování proti koronaviru velký zájem a vzhledem k počtu obyvatel musí být dodávka stálá a bezproblémová. Kromě Sputniku V už Rusko schválilo také vakcínu ze sibiřského střediska Vektor.