Bakterie ve střevech mají vliv na průběh nemoci Covid-19. Vědci potvrzují souvislost

Zdroj obrázku: PxHere.com

Naše imunita úzce souvisí se složením střevních bakterií. Je proto nasnadě, že právě střevní mikroflóra ovlivňuje i průběh koronavirové infekce. S definitivním potvrzením a také s informacemi, do jaké míry bakterie průběh nemoci ovlivňují, přišli čínští vědci z univerzity v Hong Kongu.

Složení střevních bakterií je u nemocných odlišné

Vědci zkoumali vzorek stolice od 100 různých pacientů hospitalizovaných kvůli infekci koronavirem a porovnali je se 78 vzorky odebranými lidem před pandemií. Studie prokázala, že složení střevních bakterií se výrazně liší u zdravých a nemocných lidí. Střevní mikroflóra u pacientů s koronavirem obsahovala daleko méně bakterií zodpovědných za imunitu. Jaké to jsou především?

  • Bifidobacterium adolelscentis
  • Faecalibacterium prausnitzii
  • Eubacterium rectale
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Odchylky u složení střevní mikroflóry se také lišily v závislosti na závažnosti onemocnění a přetrvávaly až měsíc po uzdravení. Podle vědců tyto změny vysvětlují, proč u některých lidí nevymizí příznaky jako únava, bolesti kloubů či další příznaky infekce ani několik týdnů po tom, co se z koronaviru zotavili. Autoři studie ale zároveň upozorňují, že poruchy složení střevních bakterií mohou být i následkem kouření a nezdravého životního stylu.

Narušená mikroflóra pomáhá viru dostat se do organismu

K podobným závěrům dospěli i vědci z univerzity v Korey. Člen výzkumného týmu, dr. Heenam Stanley Kim, věří, že existují přesvědčivé důkazy o tom, že střevní mikroflóra hraje důležitou roli v imunitní reakci organismu na SARS-CoV-2. Nižší hladiny mikrobů usnadňují infekci dostat se do zažívacího traktu a vnitřních orgánů a receptory nazvané ACE2, které se nacházejí mimo jiné ve střevech, pomáhají viru proniknout do lidských buněk.

Zdroj fotografie: Getty Images

Imunita související se střevními bakteriemi je narušená zejména u lidí bojujících s vysokým tlakem, obezitou nebo cukrovkou. Klesá také s věkem, proto je úmrtnost u starších osob vyšší. Data z USA ukázala, že lidé ve věku nad 85 let s narušenou mikroflórou mají 650× vyšší pravděpodobnost úmrtí než lidé do 30 let.