Jak slaví Vánoce v Japonsku? Na večeři do KFC, a stromek se nezdobí

Foto: Pixabay.com

Vánoce, u nás každoroční tradice, která opět klepe na dveře; jak je ale slaví třeba ve vzdáleném Japonsku, které obecně křesťanským a západním zvyklostem moc neholduje? Bíle zasněžené ulice ani kapra s bramborovým salátem nečekejte, Japonci mají na Vánoce trochu jiný názor. Tuhle křesťanskou zvyklost respektují, a do jisté míry se jí také účastní, ale naše české Vánoce nenahradí.

Typickou vánoční atmosféru v zemi vycházejícího slunce zatím nečekejte, i když se jich účastní stále více lidí. Asi nejvíce je připomíná výzdoba velkých měst, která jsou doslova osázena světelnou září: každý strom, plot, pouliční lampa i okno svítí jasněji než hvězdy na obloze. Ze světelných dekorací jsou vytvářeny stromky, hvězdy i Santa Klausové; a i když japonským Vánocům něco chybí, mají své kouzlo.

Mohlo by vás zajímat: V Japonsku pořádají největší festival sněhových soch na světě

Štědrý den chápou v Japonsku trochu jinak

Podstatou Vánoc se u nás stalo obdarování druhých, ačkoliv by mělo jít spíše o čas strávený s rodinou a svými blízkými. Doma se peče cukroví, zdobí stromeček a probíhá tradiční zmatek a shánění dárků na poslední chvíli. V Japonsku si některé z těchto zvyklostí odpouští. Z podstaty Vánoc převzali zejména obdarování druhých (žádné hory dárků nečekejte, většinou jde o jeden až tři dárky), výzdobu ulic, a posílání vánočních přání. Vzhledem k minimálnímu počtu křesťanů v Japonsku jsou Vánoce spíše zpestřením jinak konzervativní kultury.

Na Štědrý den spolu tráví čas hlavně mladé páry, které se prochází osvícenými ulicemi, povídají si, a procházku zakončují večeří v restauraci, po níž si předají dárky a vyjádří jeden druhému lásku. Nezúčastněnému pozorovateli by to mohlo připomínat spíše den svatého Valentýna, protože to celé vypadá spíše jako romantická chvilka.

Rozdávání dárků a posílání vánočních přání se někdy účastní i celé rodiny, ale obvykle na popud svých mladších členů. Některé mezinárodní firmy dokonce pořádají vánoční večírek, aby tak vyjádřili úctu evropským nebo americkým partnerům. I pro dříve nezúčastněné děti jsou dnes pořádány slavnostní akce, jejichž hřebem je vánoční dort zdobený malými stromečky a květinami. Pravou vánoční atmosféru nejspíš v Japonsku nezažijete, i když je jejich ústřední postavou Santa Klaus.

Mohlo by vás zajímat: 30 zajímavostí o Japonsku a jeho obyvatelích, které byste měli znát

Na večeři do KFC, smažené kuře předčilo kapra

Asi nejpodivnější zvyklostí je štědrovečerní jídlo, na které Japonci do KFC. Večeřet ve fastfoodu v tak „slavnostní“ den? Jenomže kapra se salátem tady neznají, a smažené kuře na Vánoce se stalo v Japonsku velkým hitem. Někteří tvrdí, že to je díky masivní marketingové kampani KFC, která svým způsobem zvyklost kazí. To ale Japoncům v tuto chvíli nevadí, na smažené kuře k večeři si musí v KFC mnohdy udělat rezervaci už několik měsíců dopředu, protože je místa v prostoru restaurace málo, a zájem každoročně větší.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii