Bali: Houževnatý ostrov, který se nenechá zastrašit ani koronavirovou pandemií

Zdroj obrázku: Pixabay

Bali je častým cílem mnoha turistů. To se však v souvislosti s nemocí covid-19 změnilo a místní obyvatelé se museli s touto komplikací poprat. A ukázali, že se pandemie nezalekli.

Zákeřná nemoc covid-19 postihla celý svět a ostrovy nejsou výjimkou. Mnoho zemí doslova padlo na kolena spolu se skomírající ekonomikou a zlomeným srdcem, jež zůstalo po lidech, kteří nemoci podlehli. Přišel ale čas znovu se postavit na nohy a inspirací nám může být právě ostrov Bali, který dokázal zvrátit nepříjemné ekonomické následky pandemie. 

Exotický ráj, kde se lidé nevzdávají

Tento indonéský ostrov, který čítá přes 4 miliony obyvatel, patří mezi vyhledávané turistické destinace. Jeho břehy omývá křišťálově čisté Jávské moře a Indický oceán. Na ostrově se mluví balijštinou, místní však mají svůj dialekt. V turistických oblastech se snadno domluvíte anglickým jazykem. Zaplatíte zde indonéskými rupiemi, ale pozor na drobné v kapsách při odletu, balijská měna se nesmí ze země vyvážet. Co se týče náboženství – největší zastoupení zde má hinduismus (90% obyvatel), hlavním náboženstvím této země je islám, který zde vyznává paradoxně pouze 5% obyvatel a křesťanů a buddhistů je na Bali jen 1%. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Rozbouřená příroda

Dominantou a zároveň nejvyšším bodem této země o rozloze 5632 km² je vulkán Mount Agung (3142 m.n.m.), který naposledy mohutně soptil a chrlil lávu v březnu roku 1963a vyžádal si přes tisíc obětí. V roce 2017 se znovu přihlásil o slovo, tedy spíše slovíčko, protože k erupci jako takové nedošlo. Dým však stoupal do výšky neuvěřitelných šesti kilometrů a obyvatelé žijící v jeho okolí byli preventivně evakuováni. Od roku 2019 je nečinný. Na problémy před 30 000 lety zadělal také jeho menší bratr Mount Batur, který tehdy prodělal ohromnou erupci, jež pravděpodobně byla největší vulkanickou událostí na naší planetě. 

Poprali se se sopkami a zvládli i aktuální krizi

Prvním úspěchem po rozšíření koronaviru bylo jednoznačně okamžité uzavření země, což se samozřejmě negativně projevilo na tamní ekonomice, která je postavena právě na turistech. Jak si poradili podnikatelé, kteří museli zavřít své živnosti? Co jejich zaměstnanci? Ustáli ekonomickou krizi až do dnešního dne? 

Paul, majitel surfařské školy UP2U vysvětlil, co bylo klíčové pro jeho firmu a bezpečnost ostatních obyvatel. Provoz své živnosti přerušil ještě předtím, než to nařídila vláda. „Udělalo to tak 98% obyvatelů, priorita byla zastavit šíření viru.“ Při otázce na reakci místních obyvatel odpověděl, že většina lidí byla bezradná a nešťastná, ale všichni chápali, že ochrana rizikových jedinců a solidarita je důležitější.

Znatelněji krizi pocítil Páz Návarro, který zastupuje společnost Milk &Madu Cafe. Uvedl, že tato krize pro něj byla přímo zdrcující: „Nejdůležitějším úkolem pro nás bylo zajištění našich zaměstnanců. V kavárenské skupině The Good Food Broterhood jich máme více než 300 a pro nás to nejsou jen lidé, kteří pro nás pracují. Víme, že každý člověk má rodinu, která potřebuje finance na pokrytí svých nákladů. Naštěstí jsme díky tvrdé práci a velké improvizaci krizi zvládli.“

Zdroj obrázku: Pixabay

Všechno zlé je k něčemu dobré

Zatímco většina firem krizi přestála jen díky pevné vůli a odhodlání vydržet za každou cenu, společnost The Practice Yoga, která pořádá lekce jógy a meditačních cvičení, si z citronů, které jí život nadělil, udělala výbornou limonádu. Všichni zaměstnanci dali hlavy dohromady a snažili se vymyslet kreativní cestu, jak v lekcích pokračovat. Udělat online kurzy byl výborný nápad a společnost se tak díky němu neostala do větších potíží.

Všechny tyto podniky ukázaly svou dobrosrdečnost a solidaritu s méně úspěšnými. Tito úžasní lidé spojili své síly a darovali jídlo, pití, oblečení i peníze rodinám, které v důsledku pandemie neměly dostatek financí na běžné výdaje. Ostrov je to sice maličký, ale žijí zde lidé s obrovským srdcem.

ZDROJtheluxenomad