Dloubání v nose zvětšuje nosní dírky a může do těla dostat mnoho nebezpečných bakterií

Zdroj obrázku: Depositphotos

Podle posledních výzkumů uvedlo 91 % dotázaných, že se občas dloubají v nose. Ať už k tomu mají jakýkoliv důvod, je nutné vědět, že se kvůli tomuto zlozvyku dostává do těla velké množství bakterií, a dokonce se časem zvětšují nosní dírky.   

Dloubání v nose je nehygienické a společensky nepřijatelné, netýká se však pouze dětí, ale i převážné většiny dospělých! Důvody, proč se lidé uchylují k tomuto zlozvyku, se liší od člověka k člověku. Někdo kvůli pocitu suchosti uvnitř nosu, jiný kvůli nervozitě nebo z nudy. Ve vzácných případech pociťují lidé nutkavou potřebu dloubat se v nose. Tento stav, nazývaný rhinotillexomania, často doprovází stres nebo úzkost a další návyky jako je kousání nehtů nebo škrábání.

Zdroj obrázku: Pixabay

Může dloubání v nose způsobit nějaké poškození?

Dloubání v nose je něco jako škrábání stroupků nebo praskání puchýřů. Víte, že byste to neměli dělat, ale stejně si nemůžete pomoci. Je sice nepravděpodobné, že byste si tím způsobili nějaké vážné zdravotní problémy, ale určitá zdravotní rizika tu existují. Především u lidí se slabším imunitním systémem se mohou vyskytnout následující potíže:

  • Infekce

Nehty mohou v nosní tkáni zanechat drobné ranky. Potenciálně nebezpečné bakterie se mohou do těchto ranek dostat a způsobit infekci. Studie dokazují, že u lidí, kteří se dloubají v nose, se častěji objevuje tzv. zlatý stafylokok, bakterie, která je zodpovědná za vznik vážných, někdy i život ohrožujících, infekcí. 

  • Krvácení z nosu

Jelikož jsou krevní cévky v nose velice jemné a povrchní, může je škrábání a rýpání v nose snadno narušit, a cévky prasknou, což vede ke krvácení z nosu. Pokud se takové chování často opakuje, může dojít k zánětu a otoku nosní tkáně. 

  • Zvětšení nosních dírek

Ano, čtete správně! Neustálé dloubání se v nose poškozuje nosní chrupavku (septum), která kvůli tomu natéká, dochází k zesílení nosních průchodů, čímž se zvětšuje i velikost nosních dírek. 

  • Šíření nemocí

Hlen v nose zachycuje viry, bakterie, prach a jiné nečistoty, které každý den dýcháte. Pokud se dloubete v nose, tak se tyto nečistoty drží na vašich prstech a vy je tak snadno šíříte mezi ostatní lidi. Dejte si na tento zlozvyk pozor obzvláště v případě, že, jste nemocní, v tom případě totiž šíříte i svou nemoc, která může být pro slabší jedince ohrožující.  

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak s tímto zlozvykem přestat? 

Dloubání v nose je něco, co mnozí z nás dělají, aniž by o tom přemýšleli. Klíčem k tomu, jak tento zlozvyk zastavit, je najít si alternativy k důvodům, které ho v nás vyvolávají. Pokud jste zjistili, že se dloubete v nose, když jste ve stresu nebo když cítíte úzkost, zvažte poslech uklidňující hudby nebo procvičujte hluboké dýchání s pomalým nádechem a výdechem. Pokud potřebujete zaměstnat ruce, pořiďte si antistresový míček nebo hru, která zaměstná vaše ruce (např. hlavolam). 

ZDROJChannelnewsasia