11 druhů exotického asijského ovoce, které musíte vyzkoušet

Kdo byl v Asii, vášeň pro exotické ovoce chápe a vyhledává různé druhy v asijských obchodech v tuzemsku. Není divu, roztodivné chutě si zamilujete. S tímto přehledem navíc získáte povědomí o plodech i jejich použití. 

Zatímco na asijských tržištích jsou tyto druhy ovoce zcela běžné, v Evropě jsou exotické a jen zřídka se je podaří koupit. Lahodné kusy dokáží zpestřit jídelníček, posílit vitalitu a doplnit potřebné vitamíny. Proč ještě konzumovat exotické asijské ovoce, jaké druhy vyzkoušet a jaké je jejich použití? Inspirujte se! 

  • Pomelo

Pomelo je známé také v tuzemsku hlavně před Vánocemi, pochází z jihovýchodní Asie a připomíná obrovský grapefruit. Na rozdíl od něj je slaďounký, obsahuje významnou dávku vitamínu C. Loupe se jako jiné citrusové plody, ale je nutné odstranit i slupky na jednotlivých klíncích. 

  • Žakie (Jackfruit)

Domovem chlebovníku různolistého je indický subkontinent, ne nadarmo je žakie neboli jackfruit národním ovocem Bangladéše. Plody mohou vážit i 50 kg a je největším ovocem na světě. Dužnina má exotickou chuť, která připomíná směsici jablek, manga, ananasu a banánu. Napomáhá snižovat krevní tlak. S oloupáním si nechte poradit od místních, abyste docenili tento druh aromatického ovoce. 

Zdroj obrázku: Pixabay
  • Wax apple nebo Rose apple (také Semarang)

Tento druh jablíček se jí obdobně jako ta běžná, pochází z Malajského poloostrova a rostou na vysokých stromech a mají tvar zvonečků. Jablka chutí připomínají cukrovou vatu i hrušku, jí se čerstvá nebo se přidávají do dezertů i salátů lehce orestovaná. Účinně působí proti průjmům. 

  • Liči

Populární čínské ovoce si našlo cestu i do Česka, je nejoblíbenějším asijským ovocem pocházejícím z jihočínských provincií. Malé plody o velikosti meruňky s tmavě červenou barvou a hrubou strukturou uchvacují chutí bílé dužniny uvnitř připomínající hrozny. Používá se do dezertů nebo smoothie. Obsahuje vitamín C i celou řadu antioxidantů. 

  • Rambutan

Vypadá jako malý mořský tvor, ale báječně chutná. Je podobné liči, jen je o něco větší. Ramutan znamená v místním jazyce vlasy. Chutná obdobně jako hrozny, dužnina má bílošedou nebo bělorůžovou barvu, jí se čerstvé, protože obsahuje velké množství vitamínu C. 

Zdroj obrázku: Pixabay
  • Durian

Smradlavé ovoce, které si zamilujete. Nebo také ne, ale má intenzivní vůni, která připomíná hnilobu, ale chutná lahodně. Pro svůj zápach se dokonce někde nesmí prodávat na ulici nebo v singapurském metru. Durian se používá k výrobě cukrovinek, koktejlů, zmrzliny nebo speciálního cappuccina. V Thajsku se jí spolu s rýží. 

  • Nashi (čínská hruška)

Jistě jste zahlédli v asijských večerkách ovoce připomínající hrušku, které jsou obaleny polystyrenem pro ochranu. Toto ovoce má totiž vyšší obsah vody a zrnitější strukturu, mohlo by se poškodit. Jí se při zvláštních příležitostech, kdy se vybírají zvláštní typy dokonale kulatých druhů, dokonce se dávají jako dary. Čínské hrušky se konzumují stejně jako české hrušky. 

  • Mangostan

Mangostan připomíná liči, chutná jako kombinace broskví, banánů, jahod a vanilky. Pochází z indonéských ostrovů a ovoce má vysoký obsah antioxidantů. Navíc je nízkokalorické. Ovoce se jí syrové, na tržišti lze koupit také konzervované mangostany nebo sušené. 

  • Longan

Sourozenec rambutanu a liči, název v čínštině odkazuje na dračí oko, přičemž kůže a černé oko nejsou jedlé. Pouze bílé okolí oka se konzumuje syrové nebo se používá do polévek a dezertů. 

  • Guava

Původem ze střední Ameriky se dnes pěstuje v celém tropickém pásu. Toto ovoce má sladkokyselou chuť připomínají hrušku, sladce a příjemně voní. Prodávají se různé barvy tohoto ovoce, v Asii nejčastěji růžové a zelené druhy. 

  • Kumquat

Další v Číně oblíbené ovoce připomíná vzhledově minipomeranče o velikosti velké olivy. Kumquat se pěstuje v jižní Asii, keř je také okrasný. Chutná sladko kyselou chutí a v Asii patří mezi nejoblíbenější čerstvé druhy, ale používá se i k výrobě marmelád a želé. 

ZDROJlajollamom