Cestujte po Japonsku bezpečně a snadno. Tyto užitečné tipy by měl znát každý

Foto: Pixabay

Cestování po Japonsku může být velmi dobrodružné a rozhodně stojí za to tuto nádhernou zemi navštívit. Aby ale vše probíhalo bez problémů a komplikací, je dobré znát pár tipů, které vám cestování usnadní a zabrání vzniku nepříjemných situací.

Asistence na letišti

Většina turistů přilétá na letiště Narita. Zde nabízí zajímavou službu – možnost objednat si místního pracovníka, který hovoří anglicky, a provede vás několika základními kroky, které je třeba po příletu udělat. Cena se pohybuje okolo 70 USD, ale výhody, které získáte, jsou značné. Především vám pomůže aktivovat si JR pasy, které jsou pro pobyt a cestování v Japonsku zcela nezbytné. Dále vás doprovodí na stanici Narita Express, vlaku, který vás zaveze do centra Tokia. Může být totiž velmi obtížné zorientovat se na místě, kde je vše napsáno japonskými znaky a anglicky zde skutečně nemluví až tolik lidí. Tato služba je rozhodně nezbytná zvláště při cestování s malými dětmi, protože i za pomoci tento proces trvá minimálně hodinu, bez pomoci pravděpodobně klidně i celé odpoledne.

JR pas

Turisté si mohou zakoupit 7, 14 nebo 21denní průkaz JR pro all inclusive cestování ve vlacích, autobusech a metrech provozovaných společností Japan Railways Group. Pokud nad touto možností uvažujete, rozhodněte neváhejte. Ušetříte si spoustu peněz, ale také starostí a komplikací. Před příjezdem do Japonska je nutné zakoupit JR pasy prostřednictvím autorizovaného distributora. V pasu musíte mít razítko turistického víza, abyste si po přistání mohli vyzvednout své osobní průkazy JR. Je mnohem jednodušší mít jen jednu jízdenku než kupovat jednotlivé jízdenky pokaždé, když někam budete cestovat. V Japonsku se totiž nacestujete dost a budete rádi, že tuto možnost máte.

Foto: Pixabay

Přeprava zavazadel

Vlaky Shinkansen nemají nosiče zavazadel pro velké kufry. Příruční zavazadla lze uložit do regálů nad sedadlem. Cokoli většího než je toto, se musí vejít do části u vašeho sedadla, které je určeno pro nohy. Je to velmi nepohodlné a průvodčí to navíc nevidí úplně rádi. Daleko snadnější možností je objednat si přepravu zavazadel mezi městy. I když to zní poněkud zvláštně, dělá to ve skutečnosti většina lidí a ani to není tak drahé. Vyhnete se také složité přepravě zavazadel taxíky nebo městskou hromadnou dopravou. Až uvidíte přecpané japonské metro, hned pochopíte, co jsme měli na mysli. Tuto službu si snadno objednáte předem na internetu nebo na recepci každého hotelu.

Pasmo karta

Jedná se o užitečného pomocníka při placení. Tyto čipové karty fungují víceméně jako debetní karty, na které si předem načtete hotovost a pak je lze použít ve vlacích a autobusech nebo i k nákupu různého zboží a služeb. Jsou užitečné pro nákup lahvových vod na cestách z prodejních automatů. Japonská měna může být matoucí a platit v hotovosti může být dost otravné a náročné. Některé mezinárodní platební karty v Japonsku také nefungují.

Spolupracujte s cestovní kanceláří

Byť raději cestujete na vlastní pěst, v Japonsku se nestyďte požádat o pomoc. Místní jsou velice ochotní a pokud pracují v cestovní agentuře, ovládají také angličtinu. Pomohou vám snadno zaplnit mezery v harmonogramu, dovysvětlí určitá specifika a poradí, jak si pobyt užít na maximum. Drobné poradenské služby jsou často zcela zadarmo, za větší plánování si zaplatíte pár korun, které jsou ale rozhodně dobře investované.

Foto: Pixabay

Plastové tašky vždy po ruce

Možná se vám to zdá jako poněkud zvláštní tip, ale při cestování po Japonsku jej využijete víc, než si myslíte. Je neuvěřitelně obtížné najít odpadkový koš na veřejných místech a na ulicích. Proto s sebou vždy noste plastový sáček. Do něj můžete snadno odkládat své odpadky a vyhodíte je třeba až u vás na hotelu.

ZDROJlajollamom