Chudý stavební dobrovolník už osm let opravuje místní silnice na své vlastní náklady

Vietnamští silničáři nejsou jako ti čeští. Pokorný chudý muž se zařekl, že dobrovolně opraví nebezpečné výmoly na místních silnicích kolem své vesnice. Dělá to už osm let a opravy většinou financuje z vlastních nákladů. Za materiál už utratil miliony, peněz ani času ale nelituje. Touží zabránit smrtelným nehodám, které se dříve kvůli poškozeným cestám stávaly.

Byl svědek smrtelné nehody a změnilo mu to život

Muž z obce Minh Dieu v deltě Mekongu tráví dva dny v týdnu opravováním výmolů na místních silnicích. Opravuje i okolní mosty, a to po celých osm dosavadních let. Pham Hoang Khai popisuje, že ve dnech svého dobrovolničení vstává brzy zrána, aby připravil své nářadí, bezpečnostní obuv, rukavice a také nějaké vegetariánské jídlo ke svačině. Když začal opravovat místní silnice, žádal o přenechání zbylého stavebního materiálu z nedalekých staveb.

Poté začal materiál kupovat za své vlastní peníze, aby mohl v opravách pokračovat. Musel koupit cement, písek i kamínky, které byly k opravě výmolů zapotřebí.

„Někteří místní obyvatelé mi někdy trochu peněz přispějí,“ řekl Khai, jehož dobrovolnictví odstartovalo v roce 2012, kdy se po cestě domů z práce setkal se smrtelnou dopravní nehodou, již zapříčinily nebezpečné výmoly na silnici. Tehdy na tu nehodu nedokázal přestat myslet a bytostně toužil udělat něco, co by dalším podobným nehodám v budoucnu předešlo.

Chce předejít smrtelným nehodám, proto neúnavně pokračuje v práci

Rozhodl se proto, že bude trávit svůj volný čas opravou výmolů, na kterou neváhal utratit své vlastní nemnohé peníze, a to tak dlouho, jak jen bude moci.

Když se od té doby v obci a v jejím okolí objevily na silnici výmoly, přišel Khai, aby je opravil. Bez ohledu na déšť nebo pražící slunce. Opravuje také poškození zdejších menších mostů.

„Mám radost, když vím, že dělám něco užitečného jak pro sebe, tak i pro ostatní lidi kolem mě,“ říká nadšený chudý muž.

Informace zdejších Lidového výboru odhalují, že Khai už opravil výmoly na 25 kilometrech místních silnic a opravil poškození 22 místních venkovských mostů. Náklady na opravu se přitom odhadují na stovky milionů dongů.