Věž Jin Mao

Foto: Pixabay.com

Jin Mao je mrakodrap v shanghaiské obchodní čtvrti Pchu-tung, která se rozprostírá na poloostrově Lu-ťia-cuej. Patří do čtveřice nejvyšších budov v  Šanghaji. Dosahuje výšky 421m a má 88 podlaží, díky čemuž se řadí k  20 nejvyšším budovám světa. Několik spodních pater slouží jako nákupní centrum, dalších 50 pater jako kancelářské prostory, a v  horních patrech je umístěn luxusní hotel Grand Hyatt s 555 pokoji, jehož středem prochází atrium široké 27m a vysoké 142m. Celý mrakodrap je utvářen do tvaru čínských pagod, zatímco vrchol budovy je vymodelován do tvaru lotosového květu, který Číňané vnímají jako symbol štěstí.

Budova byla navržena Adrianem Smithem z americké společnosti Skidmore, Owings & Merrill. Její stavba trvala mezi lety 1994 – 1999 a vyžádala si investici přes 530 milionů amerických dolarů. Vzhled budovy je úzce spojen s číslem osm, které je v Číně symbolem prosperity – nepříklad 88 podlaží (92 v případě střešních pater) nebo osm oken vedle sebe. Budova je navržena tak, aby odolala i silnému zemětřesení a větru o ryclosti až 200km za hodinu.

Věž Jin Mao má tři hlavní vchody, přičemž dva slouží pro vstup do nákupního centra a kancelářských prostor, a třetí ke vstupu do luxusníhi hotelu Grand Hyatt Shanghai. Na vyhlídkovou plošinu Skywalk v 88. patře vyvezou návštěvníky expresní výtahy od Mitsubishi během 45s. Denní náklady na údržbu budovy překračují hranici milionu yuanů, což je v přepočtu přes 3,5 milionu korun. V prostorách věže se nachází kromě rozáshlých kanceláří, hotelu a nákupního centra, také restaurace, kavárny, zábavní střediska, noční kluby nebo parkoviště pro 600 aut a 7 500 jízdních kol.

Čínsky:  金茂大厦  ; pinyin:  Jīn Mào Dàshà;  český přepis:  Ťin Mao ta-ša:

Cestování

V  88. patře se nachází vyhlídková plošina s  kapacitou 1  000 lidí otevřená veřejnosti. Z  té si lze prohlédnout celou obchodní čtvrť Pchu-tung včetně Shanghai Tower a Oriental Pearl Tower, dalších dvou nejvyšších budov ve čtvrti, které se nachází v  těsné blízkosti Jin Mao Tower. Dospělí zaplatí za vstupné 88¥, zatímco děti jen 45¥.