Vietnam zaznamenal první nakaženou osobu koronavirem po téměř sto dnech bezinfekčnosti

Vietnam byl přesvědčen, že nad pandemií zvítězil. Od poloviny dubna se neobjevil jediný nový případ nakažené osoby. Tato jihoasijská země proto získala mezinárodní pochvalu za efektivní opatření pro kontrolu šíření nebezpečné choroby covid-19, která spočívala v prakticky totální blokaci země. Pocit bezpečí zdejších lidí ale utrpěl ránu koncem července, kdy se po téměř stovce dnů objevila první infikovaná pacientka, která byla označena jako „pacient 416“.

S cizími se prý nescházel, město je ale plné turistů

Sedmapadesátiletý muž v důchodu z jihovietnamského města Danang navštívil zdejší nemocnici s příznaky chřipky. Místní zdravotníci provedli rutinní testování, které odhalilo, že muž je nositelem infekce koronaviru. Trasování odhalilo celkem 105 osob, které se s ním v posledních dnech setkali, všechny proto zdravotníci vyhledali a podrobili testování. Všichni byli negativní. Muž je nyní v péči lékařů a musel být připojen na plicní ventilaci. V současné době je v kritickém stavu. Podle oficiálních informací zdejších úřadů není známo, jakým způsobem se mohl koronavirem nakazit.

„Nevycházel z města. Většinou byl doma a staral se o své vnouče. Scházel se jen se svými sousedy, s cizími lidmi do kontaktu nepřišel,“ uváděla pro tamní média mužova rodina. Nicméně pravdou je, že Danang byl tou dobou v obležení turistů, kteří do země proudili po zrušení lockdownu země. Město bylo nyní turistům opětovně uzavřeno.

Pacient 416 není jediný

Muž z Danangu ale není jediným nositelem infekce, který se během posledních dnů objevil. Nezávisle na něm byly během posledního červencového víkendu potvrzeny další tři případy infikovaných osob, a to včetně jednoho sedmnáctiletého chlapce ze sousední provincie Quang Ngai. Tento chlapec údajně cestoval domů autokarem spolu s lidmi, kteří cestovali právě z nemocnice v Danangu. Nemocnice se proto v reakci na toto nakažení okamžitě uzavřela do karantény, načež bylo hned následující pondělí potvrzeno dalších 11 případů, z čehož sedm z nich byli pacienti nemocnice a čtyři byli zdejší zdravotníci. Tyto případy vyvolaly oprávněné obavy, že v Danangu nemoc propukne naplno. Potíž je v tom, že po uzavírce země pro turisty se toto město stalo vyhledávanou prázdninovou destinací pro Vietnamce. Úřady potvrdily, že ve městě se nachází až 80 tisíc domácích turistů, kteří nyní odkládají lety, které by je odvezly domů, což by mohlo způsobit další šíření nákazy. Lidé byli umístěni do karantény, po jejímž skončení prý mají možnost požádat o navrácení se do svých domovů.