Covidové očkování a těhotenství. Dostane plod protilátky od matky?

Ilustrační fotografie. Zdroj obrázku: Depositphotos

Pokud se nechá očkovat těhotná žena, jak je to s plodem? Bude mít i dítě protilátky na covid-19? Jak je to doopravdy? Máme názory odborníků.

Bylo naočkováno několik těhotných žen a následně byly vytvořené a analyzované účinky vakcíny na novorozence. Dále byly testovány těhotné a kojící ženy, jež byly dříve ze studií ohledně vakcíny vyloučeny. Předběžně si dovolujeme říci, že výsledky jsou slibné.  

Zdroj obrázku: Pixabay

Klinické studie

V klinických studiích s vakcínami od společnosti Pfizer a Moderna na bázi RNA u těhotných žen, bylo pozváno 131 žen, z nichž bylo 84 těhotných, 31 kojilo a 16 žen nebylo gravidní ani nekojilo. Nejedná se o příliš mnoho lidí, ale zároveň bylo umožněno získat několik poznatků, které nám mohou pomoci. American Journal of Obstetrics and Gynecology vyhodnotil první závěry. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Poskytnuté závěrečné informace

Po podání přípravku byly testované jak ženy, tak i jejich děti. Jejich hladiny protilátek jsou jasné. Stejně jak reagují na očkování ženy, které nejsou těhotné, reagují stejně i ženy, které těhotné jsou. Po očkování matek bylo zjištěno, že se protilátky přenesly i na plod, tedy narozené dítě, již protilátky mělo. Nejméně protilátek mělo dítě, jehož matka byla testovaná mezi první a druhou dávkou, ale také několik dní po podání první vakcíny. S největší pravděpodobností je potřeba, aby matka měla aplikované obě dávky vakcíny. Poté bude s postupem času imunita vyšší. Za druhé je také třeba říci, že imunita je mnohonásobně vyšší po očkování než po prodělané infekci. Dále je ale nutností dodat, že je třeba poskytnout a zodpovědět ještě na hodně otázek týkající se tohoto tématu. Jednoduše řečeno, musí být provedeny další studie, které nám pomohou určit, jak dlouho taková ochrana vydrží, zda bude třeba revakcinace nebo kolik protilátek musí mít dítě v těle, aby bylo chráněno. Čeká nás ještě velký kus cesty.   

ZDROJAmerican Journal of Obstetrics and Gynecology