Festival sněhových soch Sapporo Yuki Matsuri

Foto: Pixabay.com

Festival sněhových soch patří v Japonsku k největším a nejoblíbenějším událostem zimního období. Každoročně tak do Japonska zamíří přes 2 miliony lidí. V době konání festivalu Sapporo Yuki Matsuri můžete obdivovat sněhové a ledové sochy na několika místech ve městě, pro nejkrásnější ale nemusíte chodit daleko. Na své si přijdou milovníci zvířat, fantasy i pokémonů.

Vrcholná díla sochařů najdete v hlavním místě konání, které se nachází přímo v centru města Sapporo. V denním světle výtvory sochařů bělostně září, ale pravá podívaná začíná až večer, kdy jsou všechna díla nasvícena různě barevnými světly. V průběhu celého dne se můžete těšit na představení nebo tradiční koncerty, jejichž program využívá i samotné sochy a skulptury. A všechno nakonec finišuje večerním vystoupením za doprovodu světelné show.

Místo a čas konáni festivalu sněhových soch

Festival sněhových soch probíhá v Sapporu, které je hlavním městem největšího severního ostrova Hokkaidó. Podle tradice odstartuje v parku Odori, odkud se rozšířil do blízké čtvrti Susukino a vzdálenějšího areálu Tsu Dome. K výtvorům můžete zamířit už od časného rána, kdy dostávají sochy při východu slince jedinečné zbarvení. Světelná i další show končí desátou hodinou večerní, ale některá místa zůstávají osvětlena po celou noc.

Na festival sněhových soch Sapporo Yuki Matsuri se můžete těšit od druhého týdne v únoru, kdy je zima v plné ráži. Kulturní událost má velké rozsahy a trvání jednoho týdne, během kterého městem projde mnohonásobně více návštěvníků, než je populace města. Výroba těch největších skulptur trvá opravdu dlouho, takže můžete pozorovat sochaře při vytváření děl už v předchozích měsících.

Co můžete vidět při festivalu sněhových soch v Sapporu

V hlavním místě konání najdete přibližně 12 skulptur z kombinace ledu a sněhu, a více než stovku soch v životní velikosti, které často slouží jako pozadí při koncertech a různých představeních. Největší výtvory ze sněhu a ledu přesahují délku i výšku 25 metrů. Jedním z takových úkazů je třeba sněhová replika Letního paláce v Pekingu nebo japonského hradu.

V letošním roce 2017 mohli návštěvníci obdivovat téměř 200 sněhových soch. Z nejznámějších osobností byl ztvárněn oblíbený japonský komik Pikotaro, kterého můžete znát z bláznivé písničky Pen Pineapple Apple Pen, nebo americký prezident Donald Trump. Na festivalu Sapporo Yuki Matsuri nechybí sochy náboženské tématiky, čínské nebo japonské mytologie, postavy z fantasy her ani hvězdné impérium ze Star Wars.

Ve vzdálenějším areálu Tsu Dome si přijdou na své hlavně děti. Každoročně je tu připravena velká skluzavka s několika drahami, které můžete sjíždět na gumových kruzích – ty jsou k zapůjčení na místě. O zážitky nebudou ochuzeni ani milovníci architektury, známých osobností nebo Egypta.

Jak se na festival sněhových soch dostanu

Abyste se dostali na festival sněhových soch v Sapporo, musíte si rezervovat letenky i hotel měsíce dopředu. Spousta návštěvníků se pochopitelně zdrží déle, a sehnat v tomto období volný hotel, je téměř nemožné. Nejjednodušší je využití letadlové dopravy, která vás dostane na letiště New Chitose Airport na okraji města Sapporo. Pokud se ovšem letadlem nedostanete, můžete využít přepravy lodí z města Oma v prefektuře Aomori.

Sapporo je také propojeno se zbytkem země stovky kilometrů dlouhou železniční tratí, po které se dostanete na festival sněhových soch z jižního města Kagošima, odkud pokračujete přes města Hirošima, Okajama, Ósaka, Nagoja, Tokio a Aomori železničním mostem přes moře až do severního města Sapporo.

Doprava po městě Sapporó

Z letiště se do centra města dostanete autobusovou dopravou, která odjíždí nejpozději každých 5 minut v průběhu celého dne. Pro větší pohodlí můžete zvolit taxíky stojící před areálem letiště. Po celém městě jsou poměrně srozumitelné ukazatele v angličtině, takže byste se základní znalostí angličtiny a orientačního smyslu neměli zabloudit. Pokud máte hotel daleko od centra, můžete opět využít autobusové dopravy nebo taxíku.

Největší podívaná vás čeká v centrálním parku Odori a nedalekém Susukino, kam přejdete bez problémů pěšky. Do vzdálenějšího Tsudome dorazíte pěšky za 15 – 20 minut, ale můžete využít za cenu 210 jenů (41 Kč) autobusové dopravy, která odjíždí z parku Odori každých 5 – 10 minut. Město Sapporo je ale v zimním období neskutečně krásné, a romantická procházka zasněženými ulicemi potěší hlavně dívky.

Festival má tradici téměř 70 let

Festival sněhových soch patří dnes k tradičním událostem v Japonsku, ačkoliv nemá příliš dlouhou historii. Jeho vznik se datuje do poloviny 20. století, když studenti středních škol postavili v parku Odori několik sněhových soch. Ty následně lákaly pozornost kolemjdoucích, a nápad vytvářet sněhové sochy každý rok se rychle uchytil. Od roku 1950 stoupl počet návštěvníků i umělců několikanásobně, a dnes představuje festival sněhových soch v Japonsku jednu z největších událostí s mezinárodním uznáním.