Znáte Habushu? Likér s naloženým jedovatým hadem je pouze pro odvážné

Foto: Pixabay.com

V Japonsku vznikl před stovkami let likér Habushu, v němž je naložený jedovatý had. Mnozí vnímají tohle pití za luxus, jaký si můžou dovolit pouze bohatí; vypít ho ale vyžaduje hodně odvahy. Díky jedu má totiž Habushu silné účinky, které můžou při vypití velkého množství způsobit halucinace. Podle mnohých je nápoj léčivý a někteří Japonci ho vnímají jako zbraň proti neplodnosti.

Původ Habushu lze vystopovat až na pověstný ostrov Okinawa, kde se v „pravé podobě“ vyrábí dodnes. Odtud se rychle rozšířil do zbytku Japonska, a v poslední době se těší oblibě také v Číně, Jižní Korei, ve Vietnamu, nebo na Filipínách.

Může vás zajímat: Příprava čaje matcha je stará přes 1 100 let. Japonský čajový obřad Čanojú

Had musí zuřit, jinak to není Habushu (jak se vyrábí)

Na ingredience je vlastně výroba Habushu poměrně jednoduchá, tajemství tkví ve způsobu přípravy. Základ tvoří bylinná směs namočená v medu, aby likér získal žlutou barvu a nasládlou chuť. Mnohem důležitější je potom vložení hada Trimeresurus flavoviridis, který se řadí mezi zmije, a jeho jed působí nevolnost, halucinace, a v některých případech i smrt. Důležité je, aby zuřil, k čemuž používají výrobci Habushu dvě různé metody.

Může vás zajímat: Ve čtvrti Shibuya uvidíte švihlé anime postavičky. Tak trochu jiné Japonsko…

Tou první je hada utopit, takže ho strčí do lahve s etanolem, který hada postupně naplní, zachová jeho tělesnou schránku a neutralizuje jed. Zhruba po měsíci je vyndán a „vykuchán“, nejdůležitější je vyjmout střeva, čímž se předejde zápachu z hada. Následně je ponořen do 60% roztoku alkoholu, který bývá přibližně po měsíci smíchán se směsí bylin a medu.

V druhém případě dojde k uložení hada do mrazáku, dokud není paralyzován. Následně ho vykuchají (zejména vyndají střeva) a nechají částečně vykrvácet, než je had zašitý (nesmí při tom zemřít). Po probuzení se had rozlítí a snaží se bojovat, ale velmi rychle zemře, takže se uvolní jed, a hadovi zůstane bojovný výraz (bez něj není Habushu tak cenné).

Může vás zajímat: Vánoce v Japonsku? Žádný kapr, na večeři do KFC

Ethanol, a poté alkohol, rozpustí jed, takže potom není Habushu pro člověka nebezpečné (ale neměl by to s ním přehánět). Někteří výrobci vyrábí i „neúplné“ Habushu, kdy hada z likéru vyjmou. Většina z nich využije ročně k výrobě Habushu na 5 000 hadů, a tuto hranici nepřekračují – i přesto je to ale velký zásah proti přírodě.

Kde Habushu koupit? Většinou on-line

V Japonsku i zbytku východní a jihovýchodní Asie je likér k dostání v podstatě v každém lepším podniku, kam se dováží z Japonska. Ve zbytku světa se Habushu vyskytuje jenom zřídka, ale dá se objednat přes internet – jenomže mnohé země oficiálně nedovolují likér s hadem dovážet (třeba U.S.A., ale k dostání není ani v České republice). Můžete sem dostat různé koncentráty nebo malé dávky Habushu, ale pro pravé s hadem v lahvi musíte do Japonska, nejlépe na ostrov Okinawa.

Za jednu lahev „hadího likéru“ zaplatíte mezi 5 – 8 tisíci Kč, k dostání jsou ale i levnější „neoriginální“, v nichž je naložená třeba kobra. Kdo se na hada v lahvi úplně necítí, může dát přednost likéru bez něj, někteří výrobci ho z nálevu vytáhnou poté, co se v něm částečně rozpustí jed.

Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii