Úžasné květinové výtvory ve vietnamském městě Hue

Na světě je mnoho lidí, kteří vynikají nějakým talentem. Avšak provincie Thanh Tien ve starobylém vietnamském městě Hue je výjimečná netradiční činností, z které přechází zrak. Lidé v oblasti vyrábí již 300 let papírové květiny z bambusu. Tyto výrobky jsou tak jedinečné, že se exportují ze země i do zahraničí.

Vznik papírových květin

Provincie Thanh Tien byla v roce 2013 uznaná městem Hue jako tradiční řemeslná vesnice. Papírové květiny jsou pravidelně vystavované na festivalech a kulturních akcích. Vznik řemesla měl prostý důvod. Ve městě Hue se historicky květinami uctívali předkové, avšak tamější klima neposkytovalo ideální podmínky pro zachování čerstvosti rostlin na oltáři. Lidé si tak poradili a začali vyrábět důmyslné náhražky z papíru a bambusu. A výsledek je nanejvýš skvostný. Místní obyvatelka se nechala slyšet, že řemeslo v posledních letech trochu upadá. Momentálně jej prý provozuje jen deset domácností v provincii Thanh Tien.

Náročná ruční výroba

Výroba fascinujících papírových květin je prováděna pouze ručně. Může se tak zdát poměrně náročná a zdlouhavá. Místní obyvatelé musí nejprve pečlivě vybrat vhodný bambus, pak jej usušit a nalámat tak, aby tvořil větve a stonky jednotlivých květin. Z papíru se pak tvoří okvětní lístky, které se barví čistě přírodními látkami, které jsou extrahovány z místních rostlin. Každý řemeslník dokáže vyrobit za den pouze 15 až 20 květin. Hotové výrobky pak prodávají pouliční obchodníci a další část se vyváží do okolních i vzdálenějších zemí. Jednoduché květy jako jsou sedmikrásky, orchideje a růže se prodávají v přepočtu za necelých pět korun za kus, složitější květy, jako je lotos pak zakoupíte za necelých dvacet korun. Právě lotosy jsou k dostání v omezeném množství, jejich výroba je totiž velice zdlouhavá a věnují se jí jen tři domácnosti ze všech deseti aktivních v této činnosti.