Vezmi si, co potřebuješ: parta singapurských kamarádů otevřela volně přístupnou spíž pro potřebné

Zdroj obrázku: Pixabay.com

S nárůstem omezení a snižování mezd v Singapuru kvůli pandemii Covid-19 je pro mnohé těžší uživit sebe i svou rodinu.

Vezměte si, co potřebujete, dejte, co můžete

Skupinka obyvatel ulice Yishun si však všimla samoobslužné skříně plné suchých potravin na úpatí jednoho z bloků. Dva laminované listy papíru nalepené nad ním zněly: „Zavěšené potraviny. Vezměte si, co potřebujete, dejte, co můžete.“ Skříň tam byla umístěna skupinou tří přátel v rámci iniciativy The Jumaat Initiative. Ta se zasadila o poskytnutí nouzového zdroje jídla těm, kteří to potřebují. Dle slov svých členů se tímto způsobem snaží komunitě vrátit podporu, kterou jim dlouhá léta poskytovala.

Inspirovali se Elewsmartem – společností v Malajsii, která nabízí potraviny za nízké ceny. I ona nabízí bezplatnou potravinovou banku. Z volného trhu Carousell získalo trio skříň a naplnilo ji potravinami, jako je rýže, cukr, konzervy, sušenky, olej na vaření a další základní suroviny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Komu sbírka pomůže?

Kromě rodin, jejichž jediní živitelé čelí omezením a snižování mezd, poznamenal, že jsou na tom podobně i starší občané, kteří žijí sami, a také zahraniční pracovníci. Vybrali také Yishun, protože to bylo blízko místa, kde žili. V rozhovoru pro místní tisk jeden z organizátorů řekl: „Uvědomili jsme si, že ti, kterých se pandemie nejvíce dotkne, jsou z rodin s nízkými příjmy.“

Trojice stojí před rozhodnutím, zda svoji iniciativu rozšíří i do dalších lokalit. Pro začátek svého snažení si stanovila zkušební dobu jeden měsíc, aby zjistila, zda se jejich bezplatná služba setká s přijetím místních. Od chvíle, kdy se improvizovaná spižírna 26. září objevila, se řada lidí obrátila na organizátory s nabídkou pomoci s dodáním některých potravin. Skupina také sdílela na Facebooku, jak jiní cizí lidé zaplnili polici dalším jídlem.

Trojice není ve snaze poskytnout jídlo potřebným sama. Další skupinu, Unmanned Free Food Pantry, organizuje Ken Yeo a jeho rodina. Zaměřují se na pomoc lidem žijícím ve čtvrtích s nízkými příjmy.