Cenzura stále více zasahuje do života v Hongkongu

Situace v Hongkongu se v posledních měsících stále více vyostřuje. Obyvatelé města nesouhlasí s nadvládou Číny. Legislativně je Hongkong z velké části autonomní. Poslední kroky Číny ale podle některých odpůrců tuto zásadu nerespektuje. Dokonce začíná pronikat cenzura ve stylu pevninské Číny. Příznivci prodemokratického hnutí si tento krok nechtějí nechat líbit. Nadšení nejsou ani novináři a umělci.

Čína přijala kontroverzní zákon pro Hongkong

Čína v nedávné době přijala zákon, který má umožnit potlačovat teroristické a separatistické aktivity, podvratné činnosti a zahraniční vměšování. Podle mnohých má nový zákon zvláštní administrativní oblast Číny výrazně omezit svobodu. V posledních dnech svůj nesouhlas během protestů vyjádřilo stovky lidí. Ti se totiž obávají ztráty autonomie, která má být v Hongkongu Čínou zaručená. Bezpečnostní orgány čínské centrální vlády budou díky tomuto zákonu zřídit v Hongkongu své úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost.

Zpravodajská satirická show musela ukončit vysílání

Komik Ng Chi-sum a jeho kolegové se museli rozloučit se svým pořadem. Satirická zpravodajská show „Headliner“ musela být ukončena. Tým zodpovědný za tvorbu pořadu jen těžce unesl, že se stal obětí čínského odhodlání obnovit pořádek a vštěpovat vlastenectví ve formálně autonomním městě. Poslední slova vysílané epizody zněla: „V této obrovské bouři je Headliner jen malý kámen, který byl odplaven“. Hned den poté zveřejnila čínská státní zpravodajská agentura informace o tom, jak bude vypadat nový hongkongský národní zákon o bezpečnosti.

O velkém vlivu cenzury mluví i místní karikaturisté i novináři. Vyjádření protivládních názorů se stává stále více riskantní. V jednom prohlášení bylo dokonce uvedeno, že by média neměla být používána jako platforma pro obhajobu nezávislosti Hongkongu. Nevyzpytatelnými se stávají i naprosto obyčejné pracovní pozice. Propuštěn byl dokonce i učitel střední školy. Pouze za to, že nechal hrát žáka u hudební zkoušky protestní píseň.

Čína zřídí v Hongkongu „národní bezpečnostní agenturu“

Bezpečnostní orgány Pekingu budou moci na základě plánované normy zřídit v Hongkongu úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost. Pro tyto účely plánuje Čína v Hongkongu zřídit „národní bezpečnostní agenturu“. Převezme práci místních policistů i státních zástupců, kteří mají nad městem plnou jurisdikci. Peking sice tvrdí, že pouze obnoví pořádek a politické svobody ponechá neporušené, tomu ale veřejnost příliš nevěří. Podobné národní zákony o bezpečnosti se totiž běžně používají k odstranění disentu na pevninské Číně.

Obyvatelé Hongkongu se po schválení kontroverzního zákona bojí, že jejich město bude stejné, jako kterékoli jiné v pevninské Číně. Krok k ovládnutí autonomního města kritizují i demokratické stály z celého světa.