Je mu 40 let a jeho sběratelským koníčkem jsou panenky Barbie

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jian Yang není zženštilý ani „bláznivý“ bohatý asiat. Je to naprosto normální, sebevědomý muž, který má jen trochu netradiční koníček. Je vášnivým sběratelem panenek Barbie.

Svou sbírku rozšiřuje už 35 let

Pan Yang je čtyřicátník, sběratelské vášni tedy propadl už v útlém dětství. Jeho sbírka je vskutku impozantní. Kromě panenek Barbie sbírá i další hračky. V jeho kolekci najdete také dinosaury, gumové kachničky a transformátory.

Panenkám Barbie propadl už v roce 1984. Tehdy své sestře ukradl vánoční dárek. Celou situaci vtipně shrnul slovy: „Všechny dárky pod stromečkem jsem považoval za své. Tehdy mi nikdo neřekl, že panenka nebyla pro mě. Nerozlišoval jsem dívčí a chlapecké hračky.“

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jeho sbírka panenek čítá tisíce kusů

Pan Yang má jen ve svém domě 12 000 panenek Barbie. To ale není celá jeho sbírka, ta už se mu dávno nevejde do bytu. Pro zbytek své unikátní kolekce letos získal úložné prostory. Cena jeho sbírky se odhaduje na 600 000 dolarů a pan Yang se ji chystá v blízké budoucnosti prodat.

Od ostatních sběratelů panenek se pan Yang liší ještě v jedné věci. Je také talentovaným řemeslníkem a umělcem. Panenky jen nesbírá. Také jim upravuje vlasy a vyrábí pro ně oblečení z toaletního papíru. Jeho talent ocenil i časopis Vogue a vydal také vlastní knihu.

Dnes je pan Yang nejen sběratelem, ale také autorem, fotografem a influencerem.

Pan Yang není sám. Panenky Barbie sbírají tisíce lidí

Celkem je na světě přes 100 000 sběratelů ikonických panenek. Některé sbírky mají cenu miliónů korun. Sbírání panenek není rozhodně levný koníček. Pro představu na kolik může vyjít jeden kus do sbírky, panenka Barbie Pony Tail Number 1 stojí i se všemi doplňky 10 000 dolarů.

Nejprodávanější panenkou Barbie historie byla panenka Ultra Hair Barbie z roku 1992.