Čínský pacient s rakovinou jater se soudí kvůli výměně v porodnici. Celý život žil ve špatné rodině

Zdroj fotografie: Yao Ce

Pacient s pokročilým stadiem rakoviny jater Yao Ce se v loňském roce dostal na titulní stránky novin, když zjistil, že byl před 28 lety vyměněn v porodnici. Výměnu zjistil právě poté, co mu byla zjištěna rakovina jater a jeho nebiologická matka mu chtěla darovat část svých jater, aby mu zachránila život. Lékaři při testech totiž zjistili, že se neshoduje nejen jejich krevní skupina, ale ani DNA. Yao se nyní nachází v kritickém stavu v Lidové nemocnici Beihai v Guangxi v jižní Číně.

Chyba, která skončila tragédií

V případě většiny dětí, u kterých došlo k záměně v porodnici, se kromě duševní újmy nejedná o nic závažného. Lidé jednoduše chybují a stát se to může. V tomto případě jde o něco jiného. Biologická matka byla nositelkou hepatitidy B a její dítě mělo být brzy po narození očkováno vysokou dávkou vakcíny. Tu ovšem dostal úplně zdravý chlapec, který skončil u biologické matky Yao.

V případě, že by po narození dostal lék, nemusel by se Yao nyní potýkat se zdravotními problémy. Ve dvou letech mu byla zjištěna hepatitida B, díky čemuž se nyní potýká s rakovinou jater. A právě z tohoto důvodu se Yao a jeho rodina rozhodli nemocnici zažalovat za duševní újmu a uhrazení lékařských výdajů, které jsou spojeny s léčbou jeho rakoviny jater.

Soudu se dočkali, ale spokojení nejsou

V prosinci soud v provincii Henan ve střední Číně nařídil nemocnici Henan University Huaihe zaplatit Yaovi a jeho rodině odškodné poté, co dospěl k závěru, že zaměstnanci jim omylem skutečně dali špatné dítě. Yao tak strávil téměř třicet let s lidmi, kteří ho vychovávali a starali se o něj, ale jeho biologičtí rodiče to nebyli. Na kolik nemocnici toto pochybení vyjde?

  • Soud uložil odškodné ve výši 760 000 juanů (přes 2,5 milionu korun), z toho 400 000 juanů za duševní utrpení rodiny a zbytek za léčebné výdaje a vedlejší náklady.
  • Částka zdaleka nedosáhla výše 2,7 milionu juanů požadovaných Yao a jeho rodinou. Z toho důvodu podali odvolání a doufají, že se Yao konce soudu dožije.